Κοινωνία Κρήτη

Θλίψη στην ακαδημαϊκή κοινότητα από το χαμό του κορυφαίου ερευνητή Αντώνη Φώσκολου

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί η είδηση θανάτου του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνη Φώσκολου, ο οποίος «έφυγε», σε ηλικία 94 ετών.

Ο Αντώνης Φώσκολος συχνά επέλεγε να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας και ειδικά δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Υπήρξε μέγας ευπατρίδης και πρωτοστάτης στον αγώνα για την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων.

Υπήρξε από τους πρώτους υποστηρικτές της έρευνας και αξιοποίησης του γεωλογικού πλούτου της χώρας και το όνομα του ταυτίστηκε με την ανάδειξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη. Ο Αντώνης Φώσκολος είχε εκφράσει πολλές φορές μέσα από συνεντεύξεις του στην εκπομπή Αντιθέσεις της ΚΡΗΤΗ ΤV και στον Γιώργο Σαχίνη, την πίστη του για τις τεράστιες δυνατότητες που μπορεί να ανοιχτούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Ο κορυφαίος επιστήμονας του ελληνισμού Αντώνης Φώσκολος, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την ανάδειξη και την ανάγκη αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της νότιας Κρήτης, έφυγε σήμερα πλήρης ημερών, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη στον επιστημονικό κόσμο.

Αίσθηση προκαλούν ακόμη οι συνεντεύξεις του Αντώνη Φώσκολου στην εκπομπή Αντιθέσεις της ΚΡΗΤΗ ΤV και στον Γιώργο Σαχίνη όχι μόνο για την γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και για την κλιματική αλλαγή.

Καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι της έρευνας και της καινοτομίας, προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και όλοι όσοι γνώρισαν τον σπουδαίο επιστήμονα, εκφράζουν τη θλίψη τους και την ευγνωμοσύνη τους για όσα προσέφερε.

Ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, με την επιμονή του και το θάρρος της γνώμης του, κατάφερε να αναδείξει, επί σειρά ετών, τη σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Ήταν ο επιστήμονας που μίλησε για κατήφορο, λόγο έλλειψης ενεργειακής πολιτικής στην Ε.Ε.

Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα μας.

Η Πατρίδα του οφείλει πολλά!

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή ο Δρ Σωτήρης Καμενόπουλος, PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία χαρακτηρίζει τον Αντώνη Φώσκολο «μέγα ευπατρίδη και πρωτοστάτη στον αγώνα για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων» και κάνει λόγο για «μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα μας».

Ως γνωστόν, ο καθηγητής Φώσκολος, με την επιμονή του και το θάρρος της γνώμης του, κατάφερε να αναδείξει, επί σειρά ετών, τη σημασία των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης, θέμα που κατέστη κατεξοχήν επίκαιρο μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερες αναφορές είχε κάνει ο Αντώνης Φώσκολος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης -και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων- τονίζοντας ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 10 κοραλλιογενείς ύφαλοι που έχουν βιογενές φυσικό αέριο. Την ποσότητα την εκτιμώ σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια μ3. Με αυτή την ποσότητα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε/εξάγουμε με 200 δισ. μ3 φυσικού αερίου την Ευρωπαϊκή Ένωση για 50 χρόνια που είναι και η διάρκεια ζωής των κοιτασμάτων», είχε επισημάνει σε αρθρογραφία του ο Αντώνης Φώσκολος.

«Αποτέλεσμα αυτής της εκμετάλλευσης είναι το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει από την ExxonMobil $ 650 τρισεκατομμύρια, δεδομένου ότι η αξία των κοιτασμάτων, $ 10/1.000 μ3, ανέρχεται σε $ 3.250000 δισεκατομμύρια. Με αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε το δημόσιο χρέος των $ 400 δισ. και μας μένουν άλλα $ 3.249600 δισεκατομμυρίων. Αμύθητο ποσό και τεράστιο οικονομικό όφελος για την Ελλάδα», σημείωνε ο Αντώνης Φώσκολος.

Ποιός ήταν ο Αντώνης Φώσκολος

Ο Αντώνης Φώσκολος γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1930.

Σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, με την ολοκλήρωση των οποίων προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά, με στόχο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, στη θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie, στις εκβολές του ποταμού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά.

Το 1986 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ, ταυτόχρονα, παρέμεινε ομότιμος επιστημονικός ερευνητής του Ινστιτούτου.

Δίδαξε «Ανόργανη και Οργανική Γεωχημεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων».

Είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του ΟΗΕ.

Είχε 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημανικά περιοδικά με Citation Index of 338, 47 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική και 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό των ΔΕΠ – ΕΚΥ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ και ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ neakriti.gr