Επικαιρότητα Κρήτη

Την Πέμπτη στις 11 η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά

Την Πέμπτη στις 11 η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά

Η σορός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη αναμένεται το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής

Σε λαϊκό προσκύνημα βρίσκεται κανονικά από σήμερα στις 15:00 και μέχρι και την Τετάρτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με νέα προσωρινή διαταγή δίνει το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας συμβολαιογραφικής πράξης του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν το γραφείο τελετών που επιθυμούν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Mikis

Οριστική δικαστική απόφαση θα ληφθεί αύριο το πρωί στις 08:00. Τα μέλη του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μ. Θεοδωράκη που είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας, λένε ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην επιλογή εργολάβου κηδειών ώστε να γίνουν όλα όπως είχαν προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι.

Με πλοίο στα Χανιά η σορός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη 

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά. Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Oι λεπτομέρειες για τη μεταφορά στα Χανιά της σορού του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και η ώρα που ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία αναμένεται να ανακοινωθούν και εντός της ημέρας. Η σορός του αναμένεται το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να “υποδεχθούν” τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Έλληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

Στην είσοδο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, πολίτες αφήνουν λουλούδια και ιδιόχειρα σημειώματα, ενώ στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων, προσέρχονται, από το πρωί της Παρασκευής, πολίτες και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που «άνοιξε» ο δήμος Χανίων.

Στην είσοδο του Θεάτρου έχουν τοποθετηθεί πένθιμες κορδέλες, ενώ η μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ακούγονται από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τον δικό της αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων. «Ο Μίκης θα παραμείνει εδώ και παντού: Σαν φωτιά στα συνθήματα μας, σαν υπόσχεση μη υποταγής. Σαν αέρας ορμητικός που μας σπρώχνει προς την έφοδο στον ουρανό για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, γιατί χρειάζεται να αλλάξει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.