Κρήτη

ΒΙΟΧΥΜ: Μείωση εργασιών ή «λουκέτο» για την ιστορική βιομηχανία των Χανίων

Τουρκική παράνοια: «Έλληνες και Γάλλοι περιπολούν το Καστελλόριζο – Γεμάτο κομάντο το νησί»

Μιχάλης Μαρακάκης: Αυτή είναι η αλήθεια για την ΒΙΟΧΥΜ – Η καταγγελία σωματείου για απολύσεις 

Σε περίοδο πολύ σοβαρής κρίσης επιβίωσης βρίσκεται η ιστορική βιομηχανία χυμών των Χανίων, η ΒΙΟΧΥΜ στην οποία έχουν μειωθεί δραματικά οι ποσότητες πορτοκαλιών που δίνονται προς χυμοποίηση και παράλληλα παρουσιάζει οικονομικές ζημιές, ενώ πρέπει και να μεταστεγαστεί.

Με σκληρή ανακοίνωσή του το συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων παρασκευής τροφίμων  Χανίων καταγγέλλει την διοίκηση της ΒΙΟΧΥΜ για απολύσεις εργαζομένων από την ΒΙΟΧΥΜ υποστηρίζοντας πως «δεν τους βγάζει το ποσοστό κέρδους που θέλουν γι’ αυτό και την απαξιώνουν, πετώντας στο δρόμο τους εργάτες που τόσα χρόνια τη θεωρούσαν σπίτι τους.» Παράλληλα καλούν τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν χαρτί απόλυσης και να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς. (Ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην συνέχεια)

Όμως σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr ο Πρόεδρος της ΒΙΟΧΥΜ και της Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλης Μαρακάκης δίνει μια τελείως διαφορετική εικόνα, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια η ποσότητα πορτοκαλιών που προσκομίζονται στην ΒΙΟΧΥΜ για επεξεργασία έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραγωγή για την οποία είναι αναγκαίο όλο το προσωπικό.

Παράλληλα επισημαίνει πως το έως τώρα εργοστάσιο στην συνοικία των Παχιανών για περιβαλλοντικούς λόγους αφού είναι μέσα στον ιστό της πόλης, πρέπει να κλείσει και σε συνδυασμό με την μείωση της παραγωγής και τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, το ενδεχόμενο του να μπει «λουκέτο» στην ιστορική ΒΙΟΧΥΜ ήταν ορατό.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρακάκης, για να μην κλείσει η ΒΙΟΧΥΜ προτιμήθηκε να γίνει προσπάθεια μεταστέγασης και συνέχισης της λειτουργίας με μικρότερη παραγωγή και με το αναγκαίο προσωπικό που θα είναι λιγότερο.

Παράλληλα δεσμεύτηκε πως εφ’ οσον αυξηθεί και πάλι η παραγωγή  ή οι δταστηριότητες της εταιρείας τότε θα επεναπροσληφθούν όσοι θα φύγουν.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μιχάλη Μαρακάκη στο Flashnews.gr

“Η έδρα της ΒΙΟΧΥΜ είναι στις παλιές εγκαταστάσεις στην πόλη των Χανίων που έχουν ημερομηνία λήξης , αυτές τις ημέρες λήγει η δυνατότητα λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων. Κατ’ αρχήν λοιπόν το εργοστάσιο πρέπει να κλείσει.
Η Τράπεζα είχε πάρει την ΒΙΟΧΥΜ ως ιστορική επιχείρηση για να σώσει τις θέσεις εργασίας σε μια περίοδο κρίσης. Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι από 100.000 τόνους πορτοκάλια που παρήγαγε η περιοχή μας, έχει μειωθεί κάτω από τους 30.000 τόνους με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ποσότητες για την παραμονή μιας βιομηχανίας όπως ήταν η ΒΙΟΧΥΜ.

Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει βιωσιμότητα και γι’ αυτό κάθε χρόνο η εταιρεία μπαίνει μέσα και ζημιώνει και την μητρική εταιρεία και τον Όμιλο της Τράπεζας Χανίων.

Κάναμε λοιπόν μια προσπάθεια μερικής μεταστέγασης για να απορροφήσουμε τα πορτοκάλια που μένουν στον τόπο. Όμως αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει 25 θέσεις εργασίας. Η άλλη λύση ήταν να την κλείσουμε.

Όμως η Τράπεζα με ευαισθησία προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση με λίγους εργαζόμενους με προοπτική αν τυχόν αλλάξει το θέμα των ποσοτήτων των πορτοκαλιών ή βρεθεί και μια άλλη δραστηριότητα να ξαναπροσλάβει τους ανθρώπους που χάνουν την δουλειά τους γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να χάνει κάποιος την δουλειά του αυτή την περίοδο. Εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι γιατί είμαστε μια μονάδα που κρατήσαμε θέσεις εργασίας στην περίοδο της κρίσης, με 4 βιομηχανίες και 250 θέσεις εργασίας, τώρα είναι μια αναγκαστική μείωση των δραστηριοτήτων  και δεν μπορούμε να κρατήσουμε ολόκληρο το προσωπικό.

Αυτή είναι η αλήθεια και πραγματικά είναι πολύ δυσάρεστο και σε εμάς να λέμε σε ανθρώπους  ότι δεν έχουν δουλειά αύριο. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι αν τυχόν η δραστηριότητα μεγαλώσει στον καινούργιο χώρο, να δώσουμε την δυνατότητα να ξαναβρούν δουλειά οι άνθρωποι που θα φύγουν γιατί και την εμπειρία έχουν και την γνώση και την αγάπη για την εταιρεία.»

Η ανακοίνωση του σωματείου

“Το Δ.Σ. του σωματείου καταγγέλλει την διοίκηση της ΒΙΟΧΥΜ για εκμετάλλευση των εργαζομένων μέχρι το τέλος.
Καιρό τώρα το σωματείο μας είχε δεχτεί καταγγελίες για κινήσεις της εργοδοσίας που προκαλούσαν ανασφάλεια στους εργαζόμενους, αφού είχαν  να κάνουν με απλήρωτη εργασία, με επιβολή αδειών, απομάκρυνση βασικών μηχανημάτων παραγωγής από τον χώρο του εργοστασίου καθώς και δανεισμό εργαζομένων σε άλλα εργοστάσια του ομίλου. Το σωματείο με τη σειρά του προσπάθησε να διασφαλίσει τους εργαζόμενους καλώντας την εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας. Κατά τη συνάντηση αυτή, εκπρόσωπος της εργοδοσίας, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του συνδικάτου λέγοντας εν ολίγης  ότι το τελευταίο ψεύδεται, ότι δημιουργεί προβλήματα από το πουθενά και ότι όλα στην εταιρία βαίνουν καλώς. Συγχρόνως, βέβαια, απείλησε πως με την επόμενη παρουσία του συνδικάτου στο χώρο του εργοστασίου, θα καλούσαν την αστυνομία..

Ένα μήνα μετά, η εργοδοσία έχει προχωρήσει ήδη σε 6 απολύσεις κ συνεχίζει με πιέσεις τρομοκρατίες και εκβιασμούς. Μάλιστα εκμεταλλεύεται τον νόμο περί προειδοποίηση απόλυσης για να γλυτώσει αποζημιώσεις. Τουλάχιστον είκοσι οικογένειες στο δρόμο

Εργαζόμενοι εικοσαετίας θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς δουλειά και με την ελάχιστη αποζημίωση. Και όλα αυτά που;;
Στη ΒΙΟΧΥΜ…
Σε μια από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις της πόλης.
Της πόλης των Χανίων….Που τα πορτοκάλια πέφτουν και σαπίζουν…!!!!!
Η αλήθεια είναι ότι δεν τους βγάζει το ποσοστό κέρδους που θέλουν γι’ αυτό και την απαξιώνουν, πετώντας στο δρόμο τους εργάτες που τόσα χρόνια τη θεωρούσαν σπίτι τους.

Συνάδελφε-,Συναδέλφισσα,

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν κανένα χαρτί, καμία απόλυση, να μην υποκύψουν σε κανένα εκβιασμό που μπορεί να δεχτούν ή έχουν ήδη δεχτεί…
Η ΒΙΟΧΥΜ ανήκει σε όμιλο επιχειρήσεων.
Το σωματείο απαιτεί να απορροφηθούν άμεσα οι εργαζόμενοι σε θέσεις άλλων εργοστασίων του ομίλου και αυτοί οι εργαζόμενοι που συμφωνούν για δικούς τους λόγους να αποχωρήσουν, να αποζημιωθούν πλήρως, και χωρίς νομικίστικα τερτίπια.
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη
Το δίκιο του εργάτη στην εργασία.
Το δίκιο του εργάτη στην πλήρη αποζημίωση.

Η λάσπη που προσπαθεί και θα προσπαθεί να πετάξει η εκάστοτε εργοδοσία στο σωματείο μας, δεν μας πτοεί, Σημαίνει ότι μας φοβούνται και προσπαθούν να μας απομακρύνουν από τους εργαζόμενους, γιατί ένα σωματείο μαζικό, έχει δύναμη.
Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμείνουν μια γροθιά, μαζί με το σωματείο τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.”