Κρήτη

Βρέθηκε 1 εκατ. ευρώ για την Creta Farms – Νέες καταγγελίες για κρούσματα κακοδιαχείρισης

Βρέθηκε 1 εκατ. ευρώ για την Creta Farms – Νέες καταγγελίες για κρούσματα κακοδιαχείρισης

Μάχη με τον χρόνο για να λειτουργήσουν εκ νέου οι μηχανές της δίνει η χειμαζόμενη αλλαντοβιομηχανία Creta Farms. Πηγές με γνώση ανέφεραν στο capital.gr πως η εταιρεία έχει καταφέρει να ανακτήσει από την αγορά περί το 1 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα της επιτρέψει να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τις μηχανές της, να αγοράσει πρώτες ύλες, να παράξει προϊόν, να τοποθετηθεί εκ νέου στο ράφι αλλά και να πληρώσει ένα μηνιάτικο στους εργαζομένους της.

Την ίδια στιγμή πάντως η εκταμίευση των 4 εκατ. ευρώ από τις Τράπεζες, καθυστερεί, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες έχουν εγκρίνει τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην αλλαντοβιομηχανία. Ο λόγος που επικαλούνται, σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι ότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι συμβάσεις για τη μεταβίβαση των σημάτων και των πατεντών.

Στο μέτωπο της διάσωσής της, η ερχόμενη Δευτέρα έχει ορισθεί ως η ημέρα που θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Αν και παραμένει άγνωστο πόσοι και ποιοι εκ των 6 επενδυτικών σχημάτων που έχουν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά θα καταθέσουν την επόμενη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου δεσμευτική προσφορά, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην κούρσα θα κατέβουν 4 επενδυτικά σχήματα. Εκτός της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα μείνει η εταιρεία Νίκας αλλά και το fund HIG.

Σε ό,τι αφορά στα χρέη της Creta Farms αυτά υπερβαίνουν τα 153 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές της προς το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 12,456 εκατ. ευρώ, οι εμπορικές υποχρεώσεις με ημερομηνία 31 Αυγούστου ανέρχονταν στο ποσό των 26,187 εκατ. ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οφείλει 15 εκατ. ευρώ, 47,55 στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Pireaus snf designated activity company, CAIRO Νο3 finance designated activity company. Επιπλέον έχει άνοιγμα 12,623 εκατ. ευρώ προς την  Pireaus snf designated activity company, 9,564 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα, 8,028 εκατ. ευρώ προς την Eurobank, 6,352 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, κ.ά.

Νέες καταγγελίες για κρούσματα κακοδιαχείρισης

Την ώρα που η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της Creta Farms εισέρχεται στην τελική ευθεία –η καταληκτική προθεσμία και ώρα είναι η 18η Νοεμβρίου στις 9 μ.μ.– συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η δικαστική διάσταση της υπόθεσης. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στον οικονομικό εισαγγελέα ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ένας εκ των ιδρυτών και βασικών μετόχων της Creta Farms, στο πλαίσιο της διερεύνησης από τις δικαστικές αρχές του εάν έχουν διαπραχθεί από τη διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος.

Η έρευνα που έχει διαταχθεί σχετίζεται –όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» από το καλοκαίρι– με όσα εντόπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τόσο στο πόρισμα ελέγχου που διενήργησε η PwC όσο και στις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο Κ. Δομαζάκης εις βάρος κυρίως του αδελφού του Μάνου και άλλων μελών της διοίκησης. Ο Κ. Δομαζάκης, μάλιστα, στις 10 Οκτωβρίου 2019 προχώρησε στην κατάθεση μιας ακόμη αγωγής κατά της Creta Farms, από την οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία όχι μόνο για την τύχη των 11,6 εκατ. ευρώ με τα οποία ισχυρίζεται ότι δάνεισε την εταιρεία και δεν έλαβε πίσω, αλλά και για «ύποπτες» διαδρομές άλλων ποσών.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, στην αγωγή προβαίνει στους ακόλουθους ισχυρισμούς:

– Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2013-Νοεμβρίου 2015, η Creta Farms φέρεται να έχει καταβάλει ποσό περίπου 575.000 ευρώ σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων (σ.σ. τα ακριβή στοιχεία είναι σε γνώση της «Κ»). Το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον Κ. Δομαζάκη, «δεν αποτελεί τίμημα για πραγματικά παρασχεθείσες υπηρεσίες, αλλά καταβλήθηκε για αλλότριους προς την εταιρεία σκοπούς και επί προφανή και αυταπόδεικτη περιουσιακή βλάβη αυτής».

– Κατά το χρονικό διάστημα από 17/12/2015 έως 11/12/2017 έγιναν 18 αποστολές χρημάτων από την Creta Farms στην εταιρεία Novaplot Enterprises Ltd, συνολικού ύψους 410.200 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Novaplot είναι η εταιρεία που είχαν συστήσει στην Κύπρο οι αδελφοί Δομαζάκη και κατέχουν από 50% έκαστος. Σε αυτήν είχαν μεταβιβάσει τα σήματα και τις ευρεσιτεχνίες της Creta Farms. Οι παραπάνω αποστολές, σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζεται ο Κ. Δομαζάκης, πραγματοποιήθηκαν με ενυπόγραφες εντολές του αδελφού του Μάνου βάσει ανύπαρκτων συμβάσεων. Από το ποσό των 410.200 ευρώ, ποσό 318.000 ευρώ περίπου κατέληξε σε προσωπικό λογαριασμό του Μ. Δομαζάκη στις ΗΠΑ. Στη Novaplot μεταφέρθηκε ακόμη ένα ποσό 80.000 ευρώ. Μέρος αυτού, και συγκεκριμένα περίπου 57.000 ευρώ, μεταφέρθηκε επίσης σε λογαριασμό του Μ. Δομαζάκη.

– Κατά το χρονικό διάστημα από 19/9/2017 έως 28/2/2018, η Creta Farms κατέβαλε σε διαφημιστική εταιρεία ποσό 124.000 ευρώ για υπηρεσίες που ποτέ δεν της παρασχέθηκαν.

– Η Creta Farms κατέβαλε 1,78 εκατ. ευρώ για έργα βελτιώσεων στις εγκαταστάσεις της στο Ρέθυμνο τα έτη 2011 και 2013, 2014 και 2015, έργα που σύμφωνα με τον Κ. Δομαζάκη δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

– Η εταιρεία φέρεται επίσης να κατέβαλε το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση λογισμικού SAP, το οποίο, όμως, όπως καταγγέλλεται, είναι παρηκμασμένο και διάτρητο.

– Επιπλέον, η εταιρεία δεν προέβη σε απογραφή την τελευταία πενταετία. Ο Κ. Δομαζάκης υποστηρίζει ότι κατόπιν επιμονής του έγινε μία, τον Σεπτέμβριο του 2018, κατά την οποία αποκαλύφθηκε έλλειμμα 90 τόνων έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων αξίας 300.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από Capital.gr, Καθημερινή