Αυτοδιοίκηση Κρήτη

Ξεκινά η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου!

Ξεκινά η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου!

Η πολυσύχναστη οδός μπήκε σε τροχιά ανάπλασης, καθώς αναδείχτηκε ο ανάδοχος μετά τη διαγωνιστική διαδικασία που έγινε

Μία (νέα) Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπως δεν την ξέραμε ή όπως δεν μπορούσαμε να τη φανταστούμε, θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται τους επόμενους μήνες!

Η πολυσύχναστη οδός μπήκε σε τροχιά ανάπλασης, καθώς χθες είχαμε την ανάδειξη του αναδόχου μετά τη διαγωνιστική διαδικασία που έγινε.

Πρόκειται για ένα από τα πιο καθοριστικά κομμάτια στο παζλ των δημοτικών έργων (που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν) · μία παρέμβαση που θα αναμορφώσει μία από τις πλέον νευραλγικές οδικές αρτηρίες της πόλης, η οποία αποτελεί φυσική προέκταση της λεωφόρου Πλαστήρα αλλά και συνάμα έναν ισχυρό, το δίχως άλλο συνδετικό, κρίκο της μακραίωνης αλυσίδας των ιστορικών/πολιτισμικών όψεων του Ηρακλείου (ως φυσικό όριο του ενετικού τείχους, της παλιάς πόλης και της Αγίας Τριάδας).

Το άναμμα του πράσινου (χρηματοδοτικού) φωτός, θα σημάνει και το… άνοιγμα ενός δεύτερου μεγάλου εργοταξίου στον ιστορικό ιστό του Ηρακλείου, προϋπολογισμού 1εκατ. 200χιλ ευρώ, που δρομολογείται στο πλαίσιο του προγράμματος της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Ξεκινά η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου!
Ξεκινά η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου!

Μιλώντας στο Cretalive, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης επισήμανε ότι “είναι μία πολύ σημαντική ανάπλαση, ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του παζλ που περιλαμβάνει μία αλυσίδα από έργα: το Πάρκο Γεωργιάδη που ήδη εκτελείται, την πλατεία Ελευθερίας που έχουμε ήδη μελετήσει, τον άξονα Δικαιοσύνης – Ίδης ο οποίος έχει ήδη ολοκληρωθεί, τη λεωφόρο Καλοκαιρινού που έχει ήδη μελετηθεί και πρόκειται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2020, την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για την οποία υπογράφουμε σύμβαση σε ένα μικρό διάστημα. Κι όλο αυτό κλείνει με το ισόπεδο τμήμα των Ενετικών Τειχών, τη διαδρομή των 3,5 χιλιομέτρων, που έχει μπει στο ΕΣΠΑ – ένα έργο 4,1 εκατ. Ευρώ”.

Τα έργα που αναμένεται να εκτελεστούν θα αλλάξουν άρδην (κι επί τα βελτίω) την εικόνα της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

“Θα μας πάρει από τρεις μέχρι και τέσσερις μήνες από σήμερα για να υπογράψουμε τη σύμβαση. Άρα τις πρώτες εργασίες θα τις έχουμε άνοιξη καιρού. Το πότε ακριβώς δεν εξαρτάται από τον Δήμο, αλλά από την γραφειοκρατική διαδικασία”, υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

Η μεγάλη παρέμβαση περιλαμβάνει: νησίδα στη μέση, νέο ασφαλτικό, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, led οδοφωτισμό, διατήρηση όσο των περισσότερων θέσεων στάθμευσης παροδίως, διαμόρφωση κυκλικού κόμβου ενδιαμέσως ( πιο συγκεκριμένα στη διασταύρωση με την οδό Σκουλλάδων) για να μπορεί να γίνεται καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και πολύ πλούσια φύτευση.

Εξάλλου, “ήδη συντηρείται το πράσινο των πρανών των Ενετικών Τειχών, τα οποία θα φυτευθούν σε μία έκταση 7 στρεμμάτων”, κατέληξε ο κ. Αναστασάκης.

Ξεκινά η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου!
Ξεκινά η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου!