Κρήτη

“Ξεσκονίζουν” Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Δεκάδες οι ελεγχόμενοι στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας.

Μεγάλη …πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά και ο κάμπος τους, με δεκάδες μισθωτήρια ακινήτων που τώρα ελέγχονται στο πλαίσιο μεγάλης εισαγγελικής έρευνας για το εάν ήταν εικονικά με σκοπό την είσπραξη παράνομων επιδοτήσεων.

Η έρευνα της δικαιοσύνης ξεκίνησε από την Εισαγγελία Γιαννιτσών και έχει επεκταθεί μέχρι και την Κρήτη αφού στη λίστα των υπόπτων περιλαμβάνονται τα ονόματα δεκάδων κρητικών κυρίως από το νομό Ηρακλείου, όπως επίσης από περιοχές του Ρεθύμνου και των Χανίων.

Τα αδικήματα που διερευνώνται ανά περίπτωση είναι της απάτης ή της απόπειρας απάτης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του ΟΠΚΕΠΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τη δικογραφία συνολικά το ύψος των επιδοτήσεων που φέρεται να έχει καταβληθεί ξεπερνά το 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Σε επίπεδο Ηρακλείου, οι περισσότεροι έχουν ήδη δώσει έγγραφες εξηγήσεις ενώπιον του αρμόδιου πταισματοδίκη. Κάποιοι στους λογαριασμούς των οποίων κατατέθηκαν χρήματα, ισχυρίζονται ότι είχαν απευθυνθεί σε μελετητικά γραφεία για τη νόμιμη μίσθωση εκτάσεων στην περιοχή των Γιαννιτσών προς εκμετάλλευση με σκοπό τις επιδοτήσεις. Δεν γνώριζαν, λένε, ότι οι εκτάσεις αυτές ήταν ανύπαρκτες. Από την άλλη, σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Σπύρο Βρέντζο, ο οποίος εκπροσωπεί κάποιους εξ αυτών, υπάρχουν και ελεγχόμενοι που ούτε είχαν γνώση των μισθωτηρίων, ούτε και εισέπραξαν χρήματα.