Κρήτη

Υπόθεση τοκογλυφίας: Πάνω από 30 θύματα σε τρία χρόνια – Βαριές κατηγορίες για τη σπείρα

Δεν σταματά η οπαδική βία στη Θεσσαλονίκη – Νέο επεισόδιο, 20χρονος στο νοσοκομείο

Αρνούνται όλες τις κατηγορίες οι συλληφθέντες – Για την μεγαλύτερη υπόθεση οικονομικού εγκλήματος στην Κρήτη κάνουν λόγο οι αστυνομικοί

Στην εξάρθρωση εγκληματικής σπείρας εκβιαστών-τοκογλύφων οι οποίοι φέρονται να είχαν αποσπάσει, τουλάχιστον κατά τα τελευταία τρία χρόνια, τεράστια χρηματικά ποσά από ντόπιους επιχειρηματίες, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την «κινηματογραφική» επιχείρηση στην οποία προέβη η Αστυνομία την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουνίου, σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, συνελήφθησαν συνολικά 8 άτομα, τα οποία φέρονται ως μέλη της «εγκληματικής ομάδας». Τέσσερις εξ αυτών είναι ντόπιοι, ενώ τέσσερις είναι αλλοδαποί.

Ένας εξ αυτών είναι ο 46χρονος γυμναστής που έπεσε στη «φάκα» των Αρχών με… την προ ημερών εντυπωσιακή αστυνομική επιχείρηση, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και δύο 30χρονοι Αλβανοί που φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση. Σημειώνεται ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη άγνωστα άτομα.

Επισημαίνεται ότι η εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος έγινε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Πολύτιμη ήταν η συνδρομή στελεχών του ΣΔΟΕ, ενώ κατά την τιτάνια αστυνομική επιχείρηση της Παρασκευής συμμετείχαν στελέχη διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών από όλη την Κρήτη.

Βαρύτατο κατηγορητήριο

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, οι 8 συλληφθέντες μετήχθησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Ο εισαγγελέας άσκησε βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βάρος τους. Μεταξύ άλλων, ασκήθηκαν, κατά περίπτωση, ποινικές διώξεις «περί εγκληματικής οργάνωσης» (ο 46χρονος γυμναστής κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης). Εξάλλου, ο 46χρονος μαζί με άλλα άτομα κατηγορείται και για εκβίαση. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και η «τοκογλυφία», η οποία βαρύνει, μεταξύ άλλων, τον γυμναστή και τους Αλβανούς συλληφθέντες.

Εξάλλου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος κάποιων από τους κατηγορούμενους για «αρπαγή», ενώ στο κατηγορητήριο υπάρχει, τέλος, και η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της «ΚΡΗΤΗ TV», στα θύματα της σπείρας περιλαμβάνονται τουλάχιστον 30 άτομα! Το κύκλωμα φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία ουκ ολίγων ντόπιων επιχειρηματιών, κατά τη διάρκεια των lockdowns, δανείζοντάς τους με ιδιαίτερα επαχθείς όρους.