Ελλάδα

Δ.Παπαστεργίου: «Τα νέα μέτρα θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων οικονομικής φύσης των αναδόχων

Δ.Παπαστεργίου: «Τα νέα μέτρα θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων οικονομικής φύσης των αναδόχων

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου θεωρεί χρήσιμη και σημαντική την εξαγγελία των νέων μέτρων του Υπουργείου Υποδομών, για να αντιμετωπιστεί το ορατό ενδεχόμενο να χαθούν έργα μεγάλης οικονομικής κλίμακας των Δήμων λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους των υλικών που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε παύση εργασιών σε πολλές περιπτώσεις.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας διαβλέποντας τον κίνδυνο ακύρωσης πολλών μεγάλης κλίμακας έργων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έργα ιδιαιτέρως κρίσιμα για τους Δήμους, λόγω της ανατίμησης των πρώτων υλών με συντονισμένες προσπάθειες επιχείρησε να ενημερώσει αλλά και να συμβάλλει στην διαδικασίας εύρεσης λύσης.

Οι εξαγγελίες από το Υπουργείο Υποδομών, ικανοποίησε την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και ο πρόεδρος της Δημήτρης Παπαστεργίου εξέδωσε μια προσωπική ανακοίνωση για το γεγονός αυτό που ακολουθεί:

«Πριν από μερικές ημέρες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος απέστειλε επιστολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, με την οποία ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργούσε στην ομαλή εκτέλεση των έργων που υλοποιούνται σε όλους τους Δήμους της χώρας, η σημαντική αύξηση του κόστους των υλικών.

Δ.Παπαστεργίου: «Τα νέα μέτρα θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων οικονομικής φύσης των αναδόχων

Παρουσιάσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία τα ποσοστά ανατίμησης σε συγκεκριμένα υλικά που αφορούν κρίσιμης σημασίας έργα για τις τοπικές μας κοινωνίες και ζητήσαμε να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς του Υπουργείου, προκειμένου αφενός να μην σταματήσουν έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Αφετέρου να προχωρήσει η υλοποίηση νέων έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για τα οποία παρέμενε σε εκκρεμότητα η υπογραφή συμβάσεων για την έναρξη υλοποίησης τους, αλλά οι ανάδοχοι δεν προσέρχονταν να υπογράψουν προτιμώντας να εκπέσουν οι εγγυητικές που είχαν εκδώσει, από το να εκτελέσουν ένα έργο το οποίο ήταν γι αυτούς ζημιογόνο.

Θέσαμε εξαρχής το ζήτημα πως πέραν του κρίσιμου παράγοντα που αφορά την πορεία έγκαιρης υλοποίησης των έργων αυτών, ήταν και το ζήτημα της απορρόφησης των κονδυλίων. Η μεγάλη πλειοψηφία των υπό κατασκευή έργων γίνεται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με δεδομένο πως το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώνεται οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ο χρόνος που απομένει για να απορροφήσουμε τα χρήματα είναι ελάχιστος.

Κάθε μέρα που χανόταν λόγω των μεγάλων αυξήσεων και της δήλωσης αδυναμίας από τους εργολήπτες να ανταποκριθούν στις συμβάσεις που είχαν υπογράψει, αύξανε τις πιθανότητες να χαθούν χρήματα και έργα που έχει ανάγκη τόσο η χώρα και η εθνική οικονομία, όσο και οι τοπικές μας κοινωνίες.

Δ.Παπαστεργίου: «Τα νέα μέτρα θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων οικονομικής φύσης των αναδόχων

Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να χαθούν εξασφαλισμένοι πόροι και να μην ολοκληρωθούν τα έργα, η χθεσινή παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη κρίνεται από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική, για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση την οποία όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων οικονομικής φύσης των αναδόχων των έργων για το επόμενο κρίσιμο διάστημα και δημιουργούν ένα ασφαλέστερο πλαίσιο λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θέλει να εκφράσει την ικανοποίηση της για τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και καλούμε όλους τους Δημάρχους της χώρας να αξιοποιήσουν σε συνεργασία με τους αναδόχους των έργων το νέο αυτό πλαίσιο, προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος. Οι Δήμοι μας έχουν ανάγκη από έργα που ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση κι αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας»
ΠΗΓΗ in.gr