Ελλάδα Τεχνολογία

Δαίδαλος: Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον νέο υπερυπολογιστή της Ελλάδας

Την Τρίτη προγραμματίζεται να προκηρυχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο διεθνής διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για την ανάπτυξη του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», για την αναβάθμιση των δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας.

Το σύστημα των 40 εκατ. ευρώ που πρόκειται να εγκατασταθεί στο Λαύριο αναμένεται να είναι από τα ταχύτερα στην Ευρώπη και να συμπεριληφθεί στο Top500, τη λίστα των 500 κορυφαίων υπερυπολογιστών παγκοσμίως, καθώς και στη λίστα ενεργειακής αποδοτικότητας Green500.

Η ισχύς του αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 Petaflops (εξήντα τετράκις εκατομμύρια – πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο), κάτι που σημαίνει ότι θα είναι τουλάχιστον 120 φορές ταχύτερος από τον υφιστάμενο υπερυπολογιστή ARIS.

O «Δαίδαλος», κατάλληλος για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και big data, αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη πιο υπηρεσιών εξυπηρέτησης πολιτών σε φυσική γλώσσα, στην εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και την έξυπνη κινητικότητα και τα αυτόνομα οχήματα.

Οι σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνει θα προέρχονται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού στο νέο Κέντρο Δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EuroHPC JU, με συνολικό προϋπολογισμό 41,9 εκατ. ευρώ ευρώ.

Ο διαγωνισμός έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 2.09.2024 και θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «Προμηθεύς».

Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας, δράση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΠΗΓΗ in.gr