Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής – Απολογούνται οι βουλευτές – Αρβανίτης: «Είμαι εθνικιστής»

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Έρχονται βροχές
Στυγνό δολοφόνο χαρακτήρισε τον Ρουπακιά, καταδικάζοντας τη δολοφονία Φύσσα

Μιλώντας στην καθαρεύουσα και δηλώνοντας ότι δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο Μιχάλης Αρβανίτης άνοιξε χθες τον χορό των απολογιών των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο Μ. Αρβανίτης είναι ο πρώτος από τους 18 κατηγορουμένους βουλευτές που κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ένα αδίκημα που βαρύνει όλους βουλευτές της οργάνωσης.

Ο Μ. Αρβανίτης χαρακτήρισε κατασκευασμένες τις κατηγορίες σε βάρος του και δήλωσε «Έλλην εθνικιστής, οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά».

Όσο για τον χαρακτηρισμό του ναζιστή, τον αποκήρυξε, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τους ναζί, οι οποίοι είναι «κατάπτυστοι». Εάν και αρχικά δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών του δικαστηρίου, επιφυλασσόμενος να τα πει όλα στην αγόρευσή του, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη. Υποστήριξε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στη Γερμανία», αλλά «εξετράπη ιμπεριαλιστικώς», ενώ ανέφερε ότι ποτέ δεν εντάχθηκε σε κόμμα «πλην της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη ως πρωτοετής φοιτητής».

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει το καταστατικό της Χρυσής Αυγής του 1987 και τις αρχές της (περί απόλυτου αρχηγού), ο Μ. Αρβανίτης καταφέρθηκε σε βάρος του δημοσιογράφου Δ. Ψαρρά, «γνωστού διώκτη της Χρυσής Αυγής» κάνοντας λόγο για πλαστό καταστατικό, ενώ υποστήριξε ότι το μόνο κατασταστικό που ο ίδιος γνωρίζει είναι «το αποδεχθέν» από τον Άρειο Πάγο. Για να συμπληρώσει ότι εάν είχε υποψίες πως «ο Λαϊκός Σύνδεσμος είχε τέτοιες τάσεις, έστω και διεργασίες προς τέτοια κατεύθυνση, εγώ θα ήμουν εκτός».

Ο Μ. Αρβανίτης χαρακτήρισε «εφεύρημα» τα περί ταγμάτων εφόδου, ενώ καταδίκασε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. «Αν κάποιοι εξετράπησαν, αυτό είναι καταδικαστέον. Το φρικτόν και απάνθρωπο έγκλημα ενός στυγνού δολοφόνου εις την Αμφιάλην θα το αναλύσω στην αγόρευσίν μου» είπε. Από τα βέλη του δεν ξέφυγαν οι πολιτικοί διώκτες της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ότι η άνοδος του κόμματος «είχε θορυβήσει τον Σαμαράκο» που «έκανε τον πολιτικό της Ελλάδος ο απατεωνάκος αυτός».

Για να συνεχίσει αναφερόμενος στον Νίκο Δένδια (σ.σ τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης) στον οποίο λείπει το «εθνικό συνειδός», αλλά και σε άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά «αρχισκευωρό» και «ντροπή της Ελλάδος και της Μεσσηνίας»

Αναφερόμενος στον Νίκο Μιχαλολιάκο απέκλεισε το ενδεχόμενο να έδινε αυτός εντολές για επιθέσεις, ενώ ερωτηθείς για την φράση του ότι «θα ακονίζουμε τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια» απάντησε πως «ένας ρήτωρ καταφεύγει ενδεχομένως σε υπερβολές. Και εγώ αγορητής είμαι και πολλάκις έχω προβεί σε υπερβολές».

Οι απολογίες των κατηγορουμένων βουλευτών θα συνεχιστούν τη Δευτέρα στον Κορυδαλλό και την σκυτάλη θα πάρουν οι Χρυσαβαλάντης Αλεξόπουλος και Γεώργιος Γερμενής.