Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν έχω διαμορφώσει άποψη εάν είναι αθώα ή ένοχη» κατέθεσε μάρτυρας υπεράσπισης της

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν έχω διαμορφώσει άποψη εάν είναι αθώα ή ένοχη» κατέθεσε μάρτυρας υπεράσπισης της

Μία ακόμα μάρτυρας η οποία προτάθηκε από την πλευρά της κατηγορουμένης, Ρούλας Πισπιρίγκου, κατέθεσε σήμερα (08.11.2023) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη σχετικά με την υπόθεση της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη.

Πρόκειται για την καθηγήτρια ανοσολογίας και γενετικής, Carola Garcia de Vinuesa, η οποία στο παρελθόν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την υπόθεση της Αυστραλής Katherine Folbigg, η οποία καταδικάστηκε για τους θανάτους των τεσσάρων παιδιών της, αλλά έπειτα από έρευνα της συγκεκριμένης καθηγήτριας σε συνεργασία με τον καθηγητή Todor Arsov (κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση) αποφυλακίστηκε, ύστερα από 20 χρόνια, καθώς οι γιατροί είπαν πως τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει με φυσικό τρόπο εξαιτίας ενός γονιδίου.

Η μάρτυρας καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε πως θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο το παιδί να πέθανε από κεταμίνη, χωρίς να μπορεί να το αποκλείσει, και πρόσθεσε πως δεν έχει διαμορφώσει άποψη εάν η κατηγορούμενη είναι αθώα ή ένοχη.

Η μάρτυρας είπε καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο πως θεωρεί ότι δεν έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι τονίζοντας «Πιστεύω ότι η μεταθανάτια παθολογία έχει σπάνια ευρήματα στα παιδιά αυτά. Είναι λόγος για περαιτέρω έρευνα».

Αλέξης Κούγιας: Από τον ιατρικό φάκελο διαπιστώνετε ότι έχουν γίνει η κατάλληλοι έλεγχοι για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου πλην της δηλητηρίασης από κεταμίνη;
Μάρτυρας: Η κεταμίνη που βρέθηκε είναι πολύ κοντά σε θεραπευτική δόση κεταμίνης. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι. Υπάρχουν αλλά ευρήματα πιο σοβαρά. Το παιδί είχε σοβαρά ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο.

Όπως είπε καταθέτοντας, νωρίτερα, στο δικαστήριο η μάρτυρας υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο της Τζωρτζίνας. «Υπάρχει αιφνίδιος θάνατος με την επιληψία, αλλά και την πνευμονία. Τα παθολογικά ευρήματα είναι ίδια στα τρία παιδιά και αυτό δείχνει σε εμάς ότι υπήρχε γενετικό πρόβλημα» τόνισε η μάρτυρας, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως «είναι απίθανο ο θάνατος της Τζωρτζίνας και τα καρδιακά προβλήματα της να σχετίζονται με το γονίδιο που βρέθηκε στη μητέρα. Με αυτό το γονίδιο θα μπορούσε να σχετίζεται ο θάνατος της Ίριδας».

Πρόεδρος: Αν τα τρία παιδιά πάσχουν από κληρονομική ασθένεια, το ένα γιατί την εμφανίζει στους 6 μήνες, το άλλο στα 3,5 χρόνια και το άλλο στα 9;

Μάρτυρας: Στη γενετική έχουμε τη μεταβλητή εκφραστικότητα και είναι αυτό ακριβώς ότι δείχνει ότι μπορεί ένα σύνδρομο να εκφραστεί σε διαφορετικές ηλικίες και να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά γονίδια, τα οποία αποκαλούμε τροποποιητικά. Μπορεί δυο παιδιά να φέρουν μια γενετική παραλλαγή αλλά ο γονέας να φέρει μια βοηθητική παραλλαγή που να μην εκδηλώνει το ίδιο γρήγορα κάποιο σύμπτωμα. Επίσης αυτά τα πράγματα επηρεάζονται από το περιβάλλον, τη διατροφή που ακολουθείται ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να έχει ληφθεί και να πυροδοτήσει πράγματα. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους μπορεί τα παιδιά να εμφανίσουν σε διαφορετικές ηλικίες την ασθένεια.

Πρόεδρος: Από τι πέθανε η Τζωρτζίνα; Ποιο γονίδιο μπορεί να είναι αυτό;

Μάρτυρας: Δεν έχω καταλήξει. Σε αυτές τις περιπτώσεις που η παθολογία είναι σπάνια και σοβαρή, έχουμε ένα ευρύ φάσμα που πρέπει να ερευνηθεί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

Η γιατρός επισήμανε, μετά από ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας, σχετικά με το εάν υπάρχουν ευρήματα που να δείχνουν ότι η Τζωρτζίνα έπασχε από κάποιο γονίδιο, ότι «η καινοτομιώδης εκφύλιση που είναι σπάνια. Υπάρχει μικρή καρδιά που υποδεικνύει μειωμένο καρδιακό αποτέλεσμα. Υπάρχει ίνωση και λιπώδης διήθηση στην καρδιά. Κάποιος θα μπορούσε να έχει προβληματικό γονίδιο με αυτά τα ευρήματα. Είναι ασυνήθιστα και ιδιαίτερα σοβαρά και πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω».

Δ. Γεωργακόπουλος (υποστήριξη κατηγορίας): Βλέπετε ομοιότητες με την υπόθεση της Αυστραλίας, ενώ εκείνοι οι θάνατοι δεν συνδέθηκαν ποτέ με δηλητήριο;

Μάρτυρας: Ήταν αιφνίδιοι θάνατοι. Ένα από τα αγόρια πέθαναν από επιληψία. Τα παιδιά είναι ανθεκτικά σε υπερδοσολογία κεταμίνης. Σε έρευνα που κάναμε δόθηκαν ποσότητες κεταμίνης 2,5 φορές πάνω από το κανονικό και δεν συνέβη κάτι. Είναι εξαιρετικό απίθανο να πέθανε το παιδί από κεταμίνη αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου προσκόμισε νωρίτερα στο δικαστήριο την κοινή ιατρική γνωμοδότηση που συνέταξε ο καθηγητής γενετικής Todor Arsov μαζί με την Carola Vinuesa, στην οποία κάνουν λόγο για πιθανότητα χορήγησης μεγαλύτερης δοσολογίας κεταμίνης από τους γιατρούς, υποστηρίζουν ότι έγινε ελλιπής έλεγχος, ενώ σημειώνουν ότι έγινε περιορισμένος γενετικός έλεγχος στα παιδιά, ο οποίος μάλιστα δεν περιλαμβάνει αντίστοιχο γονιδιακό έλεγχο στους γονείς.

ΠΗΓΗ newsit.gr