Ελλάδα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Δημήτρης Κουφοντίνας: Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Με αίτημα το “πάγωμα”, την αναστολή και την ακύρωση της απόφασης της γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της μεταγωγής του, στις φυλακές Δομοκού.

Συγκεκριμένα, ο πολυϊσοβίτης κρατούμενος ζητάει από το ΣτΕ: 1) την  έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση της  γενικής γραμματείως  Αντεγκληματικής Πολιτικής  του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  Σοφίας Νικολάου, 2) την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται  η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση  και 3) την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κυρίας Νικολάου.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, καθώς, μεταξύ των άλλων, εκδόθηκε κατά κατάχρησης εξουσίας, ενώ είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Ως προς την  αντισυνταγματικότητα του νόμου 4760/2020 επισημαίνεται ότι  τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με την λειτουργία των αγροτικών φυλακών και  την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά  τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της κυρίας Νικολάου έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγγραφα που δεν αφορούν όμως  γενικά το ζήτημα των   μεταγωγών.

Ακόμη, επισημαίνεται  ότι η μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική  Επιτροπή  Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κυρία Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Η αίτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο από το Δημήτρη Κουφοντίνα κατατέθηκε μέσω του δικηγόρου, Δημήτρη Σαραφιανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αναμένεται να απαντήσει επί του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα εντός της ημέρας.