Δημόσια Τάξη Επικαιρότητα

“Καμία παράταση στο τελεσίγραφο Χρυσοχοϊδη”! Οι σχεδιασμός και οι κινήσεις για την εκκένωση των καταλήψεων εντός 15 ημερών

8 Λέξεις - Επόμενα επεισόδια: Η Ηλιάνα το σκάει από την κλινική

Το τελεσίγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στους καταληψίες, Έλληνες και αλλοδαπούς, είναι σαφέστατο και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα”, αναφέρουν στο newsit.gr, πήγες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζοντας μάλιστα πως το 15θημερο που δόθηκε ως προθεσμία, δεν θα πάρει ουδεμία παράταση.

Μάλιστα η λήξη της προθεσμίας για την εκκένωση των καταλήψεων, σχεδόν συμπίπτει με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με ευθεία βολή από το όπλο αστυνομικού, το Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια.

Κατά συνέπεια το κλίμα που αναμένεται να δημιουργηθεί είναι εκρηκτικό, σε μια επέτειο μάλιστα ούτως η άλλως συναισθηματικά φορτισμένη. Συνολικά τα κατειλημμένα κτήρια στο κέντρο τις Αθήνας υπερβαίνουν τα 14, τόσο από αλλοδαπούς όσο και από αντιεξουσιαστές.

Μάλιστα στην περιοχή των Εξαρχείων, που θεωρείται η πηγή της πολιτικής εφαρμογής του δόγματος της ασφάλειας από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχουν τουλάχιστον 8 ενεργές καταλήψεις κτηρίων, κυρίως από αντιεξουσιαστές αλλά και πρόσφυγες, που δεν βρήκαν φιλοξενία σε δομές.

Κατά συνέπεια φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και βάζει δύσκολα στους επιτελείς που θα έχουν διπλό ρόλο. Να σχεδιάσουν δηλαδή την εκκένωση καταλήψεων όπως είναι το “vox”που θεωρείται το κέντρο της Αναρχικής Συλλογικότητας του “Ρουβίκωνα”, και παράλληλα να σχεδιάσουν τα μέτρα για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Ε. Κορκονέα.

Πάντως στο τελεσίγραφο Χρυσοχοϊδη, οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν τα μέλη του “Ρουβίκωνα” με λακωνική αναρτήσή τους σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτυώσης όπου απλά γράφουν “Casus Belli”,με απλά λόγια πόλεμος.

Όπως όλα δείχνουν και οι δυο πλευρές προετοιμάζονται για την σύγκρουση, με καταλυτική ημερομηνία την 6η Δεκεμβρίου, καθώς λίγες ημέρες πριν, λήγει και το τελεσίγραφο Χρυσοχοϊδη.

Άλλωστε η ανακοίνωση του Υπουργείου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι σαφέστατη: “…Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο.”