Ελλάδα

Εκλογές: Πάνω από το 50% μετά τις πρώτες κάλπες θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας λέει ο Μαύρος

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος σχολίασε τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μην έχει δώσει ακόμη ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ωστόσο τα σενάρια για την επόμενη ημέρα καθώς και τις πιθανότητες μιας κυβέρνησης συνεργασίας πληθαίνουν.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος σχολίασε τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαύρος μιλώντας στην ΕΡΤ, στις πρόσφατες τάσεις υπάρχει ερώτηση προς τους πολίτες, τι θέλουν να γίνει σε περίπτωση που στις πρώτες εκλογές δεν βγαίνει κυβέρνηση, και μεταξύ των απαντήσεων «να πάμε σε επόμενες εκλογές ή να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσοτέρων κομμάτων» η απάντηση “συνεργασία” αυξάνει καθώς περνάει ο καιρός.

«Τώρα έχει γίνει πλειοψηφική, ξεπέρασε το 50% αν θυμάμαι καλά. Το κρίσιμο είναι ότι αν αναλύσει κανείς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας του 2019, υπάρχει ένα 35%-40% μόνιμα, το οποίο λέει “δεν θέλω επόμενες εκλογές, θέλω κυβέρνηση συνεργασίας”.

Αυτό, σχολίασε ο κ. Μαύρος,  είναι ένα εύρημα που το βλέπουμε σε κάθε μέτρηση δεν το βάλαμε σε μία έρευνα, το μετρήσαμε αλλά δεν ξέρουμε τι απέγινε. Αυτό είναι σοβαρό ποσοστό. Μπορεί να είναι μειοψηφικό γιατί υπάρχει ένα 60% από την άλλη μεριά που λέει το συμπληρωματικό αλλά είναι μεγάλο το ποσοστό» σημείωσε ο ίδιος.

Τα σενάρια συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αναφορικά με το κατά πόσο είναι ορατό ένα ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μαύρος είπε χαρακτηριστικά.

«Mήπως βλέπετε μια ησυχία όσον αφορά τις θέσεις του κυρίου Ανδρουλάκη σε σχέση με το “γιατί με παρακολουθήσατε ρε παιδιά”, μήπως βλέπετε επίσης μια αντίστοιχη ησυχία από τη μεριά της κυβέρνησης στο να τρέξει, να πει ή να μην πει για το τι έγινε με τον κύριο Ανδρουλάκη; Αυτές οι δύο ησυχίες, εμένα μου λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να μπορεί να πάει ή από εδώ ή από εκεί».

«Και επειδή το θέμα των υποκλοπών κάποια στιγμή του έδωσε μία παράταση ατζέντας, το υπερχρησιμοποίησε αλλά μετά κατάλαβε ότι έτσι όπως πήγαν τα πράγματα, μάλλον του μπλόκαρε κάτι το οποίο ήταν περισσότερο στρατηγικό παρά τακτικό όφελος που του πρόσφερε και ήταν το ότι άρχισε ο καυγάς με τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα λοιπόν, αυτή η σιωπή, η ησυχία η οποία επικρατεί, μου λέει ότι γίνεται μια προσπάθεια κυρίως από τη μεριά του κύριου Ανδρουλάκη να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.

Η ημερομηνία των εκλογών και η δεύτερη κάλπη

Όσο αφορά στα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ακούγονται πάρα πολλά, με το πιο συχνό από αυτά να τις τοποθετεί στις αρχές Απριλίου, ανέφερε ο κ. Μαύρος, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχει άλλη φήμη η οποία λέει ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε μία διαδικασία να διαρρέει συχνά πυκνά ημερομηνίες, οι οποίες είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση και εύλογη, έτσι ώστε να “ξελιγώσει” την αντιπολίτευση σε συνεχή προσπάθεια να είναι έτοιμη η αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει τις εκλογές ή για να την αναγκάσει να κάψει όλα της τα χαρτιά. 

Οι προθέσεις Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, ούτε και στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε (Πρώτο Θέμα) δεν έδωσε ημερομηνία εκλογών , λέγοντας ότι από τον Απρίλιο και μετά όλα είναι ανοιχτά.

«Εγώ είμαι συνεπής στη δέσμευσή μου και εξάντλησα την τετραετία» τόνισε, ενώ για το αποτέλεσμα των εκλογών ανέφερε, «πιστεύω ότι η χώρα θα έχει όφελος από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη δεύτερη κάλπη τόνισε ότι «αν οι πολίτες μάς δώσουν το ποσοστό το οποίο προσδοκώ, θα έχουμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε μόνοι μας, αν μας κατευθύνουν προς μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα σεβαστούμε τη βούλησή τους – αλλά στη δεύτερη κάλπη», σημείωσε.

Ως προς τις κυβερνητικές συνεργασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, παρά την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΝΔ εξαιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών.