Ελλάδα Επικαιρότητα

Έκτακτο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Η τουρκική σημαία στον βυθό της Σούδας σε άσκηση του ΝΑΤΟ!

Τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με αντικείμενο τη διάσκεψη του Βερολίνου έγινε πριν από λίγη ώρα. 

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην ΕΕ πως δεν πρόκειται να δεχτεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο. «Κακώς δεν προσκληθήκαμε» στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και από το «2015 η Ελλάδα δεν συμμετείχε ποτέ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητας, είμαστε γείτονες και έπρεπε να είμαστε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Επικοινώνησα και γραπτώς και θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Μέρκελ γι αυτό το ζήτημα. Έχω στείλει επιστολές για να ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις. Στο ζήτημα της Ελλάδας, εκτός από τον τερματισμό του Εμφυλίου, εστιάζουμε στην απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», τόνισε.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής για τη Λιβύη σε περίπτωση που δεν θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι η η Τουρκία έχει προκλητική συμπεριφορά.

«Η απομόνωση, το να εκδηλώνεσαι με προκλητικότητα, δε σημαίνει πως είσαι απομονωμένος», είπε για τον Ερντογάν. «Παρά την ένταση τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα είναι ανοιχτά», επεσήμανε.

«Το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, αν δεν βρούμε λύση με την Τουρκία, γιατί να μην καταλήξουμε να βρεθεί λύση στη Χάγη;», είπε.

«Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

«Το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνουμε σε θερμό επεισόδιο, το ζήτημα είναι να μην φτάσουμε. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες που αποδεικνύονται και έμπρακτα και δεν αναφέρομαι μόνο στις ΗΠΑ. Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν γιατί ήταν ο ποιο θερμός υποστηρικτής της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή, βάζω το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να διαχειριστούμε ένταση στο Αιγαίο. Αν φτάσουμε όμως ξέρουμε να τη διαχειριστούμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ξέρουμε πολύ καλά πως να διαχειριστούμε την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε πως «η Λιβύη μας αφορά άμεσα. Έχουμε μια Τουρκία που στέλνει παράνομα στρατό και υπογράφει συμφωνία που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν είδα διαρροές από την Τουρκία για την επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν. Στη διπλωματία πολλά γίνονται, λίγα λέγονται», είπε.

Περισσότερα σε λίγο…