Ελλάδα Επικαιρότητα

Έκτακτο: Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Ακαρ – Τι συζήτησαν

Η τουρκική σημαία στον βυθό της Σούδας σε άσκηση του ΝΑΤΟ!

Συνομίλησαν για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και τις συναντήσεις για τις ΜΟΕ 17- 21 Φεβρουαρίου.

Οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν στις 16 Φεβρουαρίου, δρομολογείται συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σχετικά με τα ΜΟΕ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών επρόκειτο να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis» καθυστέρησε τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων, να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

«Αυτό είναι το δώρο του εν όψει της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ στις 13-15 Φεβρουαρίου», έλεγαν πηγές του Πενταγώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».