Ελληνική Δικαιοσύνη Επικαιρότητα Χρυσή Αυγή

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναστολή ποινών σε όλους πλην Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας (live blog)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναστολή ποινών σε όλους πλην Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας (live blog)

Αναστολή ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα Γιώργου Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας της Έδρας. 

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, οι καταδικασθέντες τήρησαν περιοριστικούς όρους απαρεγκλίτως, έχουν γνωστή διαμονή, δεν είναι ύποπτοι φυγής, δεν προέβησαν σε καμία προπαρασκευαστική ενέργεια για να διαφύγουν, εμφανίστηκαν ενώπιον των Αρχών, τα ποινικά τους μητρώα είναι λευκά – πλην ορισμένων για μικρές παραβάσεις- δεν απέφυγαν τη σύλληψή τους, κάποιοι εξάντλησαν και το ανώτατο όριο προφυλάκισης, διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισε το κόμμα και η εφημερίδα.

Ωστόσο, κατά την πρότασή της, η εισαγγελέας της έδρας διευκρίνισε πως ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, δεν δικαιούται χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης, καθώς του έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία από πρόθεση.

12:08

Το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση των ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, πυρηνάρχες, στελέχη εγκληματικήςοργάνωσης της Χρυσής Αυγής, καθώς όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων οι καταδικασθέντες τήρησαν απαρεγκλίτως τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους.

Όπως εκτίμησε έχουν γνωστή διαμονή, δεν είναι ύποπτοι φυγής, δεν προέβησαν σε καμία προπαρασκευαστική ενέργεια για να διαφύγουν, εμφανίστηκαν ενώπιον των αρχών, τα ποινικά τους μητρώα είναι λευκά, πλην ορισμένων για μικρές παραβάσεις, δεν απέφυγαν τη σύλληψή τους, κάποιοι εξάντλησαν και το ανώτατο όριο προφυλάκισης, διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισε το κόμμα, η εφημερίδα και “ο πολιτικός της λόγος”.

“Δεν είναι ύποπτοι φυγής, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη”, είπε η εισαγγελέας και συνέχισε:

“Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ τελευταία. Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσιοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις ήσσονος σημασίας”.

“Δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους”, ανέφερε.

Το δικαστήριο αυτή την ώρα βρίσκεται σε διακοπή.

11:57

Δεν αποκλείεται απόφαση για τις αναστολές εντός της ημέρας

Μετά την εισαγγελική πρόταση που ζητά να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, δεν αποκλείεται εντός της ημέρας το δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφασή του για τις αναστολές.

Μόλις επανέλθει η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, τον λόγο έχουν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, ωστόσο οι αγορεύσεις τους είναι πιθανό να είναι μικρής διάρκειας, καθώς έχουν αναπτύξει τα επιχειρήματά τους με τα οποία συντάσσεται η εισαγγελέας.

Συνεπώς, δεν αποκλείεται το δικαστήριο να διακόψει προκειμένου να συνεδριάσει επί των αναστολών και να ανακοινώσει την ετυμηγορία του σήμερα, Δευτέρα.

11:42

Υιοθετεί την υπερασπιστική γραμμή Μιχαλολιάκου η εισαγγελέας

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης των καταδικασθέντων σε περίπτωση φυλάκισής τους, σε συνέχεια των ποινών που επιβλήθηκαν, η εισαγγελέας υιοθέτησε το επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου για την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής που έκλεισε την Παρασκευή.

“Δεν είναι πιθανό να τελέσουν νέες πράξεις. Ουδείς κίνδυνος τέτοιος υπάρχει αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία, έκλεισε η εφημερίδα και ο πολιτικός λόγος της”, είπε χαρακτηριστικά.

11:32

Διακοπή της διαδικασίας για μισή ώρα

11:32

Αναστολή ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες προτείνει η εισαγγελέας

11:31

Εισαγγελέας: Δεν είναι ύποπτοι φυγής οι καταδικασθέντες

Η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, εκτιμά ότι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν κρίνονται ύποπτοι φυγής και πως δεν προκύπτει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων, λόγοι για τους οποίους απορρίπτονται τα αιτήματα χορήγησης ανασταλτικής δύναμης της έφεσης.

11:25

Δεν δικαιούται αναστολή ο Ρουπακιάς

Κατά την πρότασή της, η εισαγγελέας της έδρας διευκρίνισε πως ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, δεν δικαιούται χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης, καθώς του έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία από πρόθεση από πρόθεση.

11:18

Υπενθυμίζεται ότι όσοι καταδικασθέντες οδηγηθούν τελικά στη φυλακή λόγω απόρριψης του αιτήματός τους περί χορήγησης ανασταλτικής δύναμης στην έφεσή τους, δικαιούνται να ζητήσουν σε δεύτερη φάση από το Πενταμελές Εφετείο, την αναστολή της εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

11:13

Έναρξη της σημερινής συνεδρίασης με την εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές

Στις 11:10 ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία κατά την οποία η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Αδαμαντία Οικονόμου, θα ανακοινώσει την πρότασή της για το κομβικό ζήτημα της χορήγησης ανασταλτικής δύναμης της έφεσης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

11:06

Η άρση ασυλίας και η διαφαινόμενη προετοιμασία του καταδικασμένου ευρωβουλευτή

Εφόσον αρθεί η ασυλία του Γιάννη Λαγού οι ελληνικές δικαστικές Αρχές θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης -που έχει ισχύ σε όλον τον χώρο της της Ευρωπαϊκής Ένωσης- προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον τους ο ευρωβουλευτής.

Σε περίπτωση που ο κ. Λαγός συλληφθεί εκτός Ελλάδας και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, η χώρα που κάνει την σύλληψη μπορεί εντός 60 ημερών να αποφασίσει για την εκτέλεση του εντάλματος ενώ ο συλληφθείς δικαιούται να προσφύγει κατά του εντάλματος ή ακόμη και να προχωρήσει σε αίτηση ασύλου.

Πολλοί νομικοί εκτιμούν ότι οι δύο τελευταίες αντιδράσεις του ευρωβουλευτή στο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής, με την αίτηση εξαίρεσης των δικαστών και την άρνηση ανασταλτικού στην έφεση, επικαλούμενος μεροληψία και προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας δεν αφορούσαν τόσο την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αλλά τις επόμενες κινήσεις του.

Αυτό με δεδομένο ότι αν και ο Γιάννης Λαγός προαναγγέλλει προσφυγή «στα ευρωπαϊκά δικαστήρια» για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας στην πραγματικότητα αυτά δεν μπορούν να συμβούν τώρα.

Οποιαδήποτε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας ή άλλης παραβίασης της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προϋποθέτει πως ο προσφεύγων έχει εξαντλήσει τα εθνικά ένδικα μέσα που προβλέπονται.

Εν ολίγοις ο ευρωβουλευτής αν δεν κριθεί η υπόθεση στο Εφετείο και η ενδεχόμενη αναίρεση της από τον ‘Αρειο Πάγο δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στο ΕΔΔΑ ούτε σε άλλα διεθνή όργανα.

11:05

Η περίπτωση του Γιάννη Λαγού

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ευρωβουλευτή κινείται η διαδικασία μέσω του Εισαγγελέα Εφετών (Εκτέλεση Ποινών) και του Αρείου Πάγου για την διαβίβαση του διατακτικού του δικαστηρίου στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του προκειμένου να συλληφθεί.

Τα ισχύοντα για την άρση ασυλίας είναι σαφή ως προς την προστασία του ευρωβουλευτή για την άσκηση των καθηκόντων του καθώς το προνόμιο της ασυλίας δεν θεωρείται προσωπικό αλλά αποτελεί εγγύηση ανεξαρτησίας του Κοινοβουλίου, ως ασυλία στην ελευθερία λόγου και βουλευτικής ψήφου, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για τη σύλληψη του βουλευτή απαιτείται άρση ασυλίας του αποκαλούμενου απαραβίαστου, αίτημα που θα κριθεί μέσω των διαδικασιών του Κοινοβουλίου.

Με την αποστολή του φακέλου με το διατακτικό του δικαστηρίου στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κινούνται οι διαδικασίες της νομικής επιτροπής που θα εξετάσει το αίτημα των ελληνικών αρχών για τον Γιάννη Λαγό και ακολουθεί η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Σώματος.

11:03

Στην τελική ευθεία η δίκη

Σήμερα ξεκινά η πορεία προς την απόφαση του δικαστηρίου για το μείζον θέμα των φυλακίσεων καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, καθώς με την έναρξη της διαδικασίας θα υποβάλει την πρότασή της, για το ποιοι πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους και ποιοι μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό, η εισαγγελέας.

ΠΗΓΗ