Ελληνική Δικαιοσύνη Επικαιρότητα

Φουντώνει ξανά ο «πόλεμος» για τη Δικαιοσύνη

Αυτόματο προσχέδιο
Τον δρόμο για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε ο Προκόπης Παυλόπουλος● Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα Προεδρικά Διατάγματα με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ● Για κυβερνητική προσπάθεια χειραγώγησης μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ανοίγει με τα δύο κόμματα, αυτή τη φορά, να βρίσκονται σε αντεστραμμένες θέσεις και τον Προκόπη Παυλόπουλο στο επίκεντρο της σύγκρουσης.

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην υπογράψει και να επιστρέψει τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης για τον Άρειο Πάγο ανοίγει ξανά τον «ασκό του Αιόλου».

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή των Ειρήνης Καλού και Δήμητρας Κοκοτίνη για την ηγεσία της Δικαιοσύνης είχαν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία επικαλούνταν λόγους συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ήταν ήδη απερχόμενη και δεν είχε τη νομιμοποίηση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες.

Μετά από αρκετές ημέρες σύγκρουσης και πιέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε επιλέξει να παγώσει το θέμα αντιτείνοντας ότι δεν ήθελε να ανακοινώσει την απόφασή του εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Τώρα, με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, ο κ. Παυλόπουλος αποφάσισε να ανασύρει τα Διατάγματα από το… συρτάρι και να τα επιστρέψει ανυπόγραφα στον γραμματέα του νέου υπουργικού συμβουλίου, Στέλιο Κουτνατζή.

Η αρμοδιότητα για επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου είναι πλέον στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας με πηγές του Μαξίμου να αναφέρουν πως από τη στιγμή που τα διατάγματα δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο, δεν έχουν νομική ισχύ και δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

«Επιχείρηση κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης»

Άμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει πως βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι η προηγούμενη διαδικασία επιλογής έγινε στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας και κατηγορεί τη νέα κυβέρνηση για υποκρισία και μεθοδεύσεις που προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει ονομαστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως είναι σαφείς οι αιχμές και προς το πρόσωπό του, καθώς η παρέμβαση ήλθε λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Προκόπη Παυλόπουλου.

Αναλυτικά:

Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών.

Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα   δικαστικών λειτουργών  εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας.