Ελληνική Οικονομία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εστίαση

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εστίαση

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ – Έως 100.000 ευρώ το ποσό, που μπορεί να λάβει το κάθε ΑΦΜ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε για περισσότερους από 35.000 επιχειρηματίες  από τον χώρο της εστίασης οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλουν πλέον την αίτησή τους στο πρόγραμμα της έκτακτης ενίσχυσης.

Το πρόγραμμα είναι ύψους 330 εκατ. και αφορά την αγορά πρώτων υλών και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 30 Ιουλίου στις 15:00 μμ.

Οι πρώτες πληρωμές εκτιμάται ότι μπορεί να γίνουν τέλος του μήνα ή αρχές Ιουνίου.  Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Απριλίου 2021 και η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31.12.2021.

Αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις, σχεδόν το 50% του κλάδου. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης.

Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται, προς τα τέλη Μαΐου.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.