Ελληνική Οικονομία Επικαιρότητα

Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα πληρώνονται οι δικαιούχοι τις αναστολές Δεκεμβρίου

Αιτωλοακαρνανία – Κορονοϊός: Ξεσπάει η κόρη του ζευγαριού που «έφαγε» πρόστιμο 8.000 ευρώ για παραβίαση των μέτρων

Σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου πληρώνονται 645.054 δικαιούχοι – εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα το επίδομα των 534 ευρώ για τις αναστολές Δεκεμβρίου. Όπως έχει γράψει το ethnos.gr, η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον Δεκέμβριο, είτε εργάζονται σε κλειστές με κρατική εντολή είτε σε πληττόμενες επιχειρήσεις, θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους δικαιούχους για τις αναστολές Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 325,7 εκ. ευρώ και αφορά 645.054 δικαιούχους, σε 168.199 επιχειρήσεις. Πληρώνονται μαζί εργαζόμενοι κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων την αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ. Για κάθε ημέρα αναστολής η αποζημίωση φτάνει στα 17,8 ευρώ.

Δεύτερη Ευκαιρία για τις δηλώσεις των δικαιούχων

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για την υποβολή δηλώσεων αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους στο σύστημα «Εργάνη» για τους μήνες, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μπορούν να υποβληθούν αρχικές δηλώσεις μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση καθώς και ορθές επαναλήψεις μόνο για αύξηση του χρόνου αναστολής.

Για τον Οκτώβριο, η σχετική προθεσμία εξέπνευσε χθες, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ενώ για τον Νοέμβριο η προθεσμία αφορά στην περίοδο 12 Ιανουαρίου 2021 – 14 Ιανουαρίου 2021. Για τον Δεκέμβριο του 2020, οι ανωτέρω δηλώσεις αναστολής συμβάσεων μπορούν να υποβληθούν από 15 Ιανουαρίου έως 18 Ιανουαρίου.

Πληρώνεται εντός Ιανουαρίου και το Δώρο Χριστουγέννων

Παράλληλα, εντός Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή εντός Δεκεμβρίου, εκτός από το επίδομα των 534 ευρώ θα λάβουν και το  δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται από το κράτος. Η πληρωμή θα γίνει αναλογικά με τις ημέρες που ο μισθωτός βρέθηκε σε αναστολή από την 1η έως την 31η Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.