Ελληνική Οικονομία Επικαιρότητα

Eπιστρεπτέα προκαταβολή και του χρόνου

Επίδομα 534 ευρώ: Νέα πληρωμή την Παρασκευή - Ποιους αφορά

Στη συνέχιση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και μετά τον 4ο κύκλο, που αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο μήνα, με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, σχεδιάζοντας παράλληλα και νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων για κλάδους οι οποίοι συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.

Η συνολική εικόνα από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ότι είναι ένα θετικό μέτρο το οποίο έχει προσφέρει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 3,045 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο και πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι η πανδημία συνεχίζεται και με βάση τον προγραμματισμό πως το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, κρίνεται ότι το μέτρο δεν μπορεί να διακοπεί στο τέλος του 2020.

Θα πρέπει όμως να λάβει υπ’ όψιν του τη νέα συγκυρία και το γεγονός ότι έχουμε μπει σε έναν κύκλο τοπικών lockdowns που πιέζουν ασφυκτικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν τραπεζικό «προφίλ».

Για τους λόγους αυτούς τα 600 εκατ. ευρώ που θα δοθούν μέσω του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχουν προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είτε αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω ενός τοπικού lockdown, είτε αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία έχοντας την έδρα τους σε μια περιοχή «υψηλής επικινδυνότητας». Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών που θα ενταχθούν στον 4ο κύκλο θα επιστρέψουν μέχρι και το 50% του ποσού που θα τους πιστωθεί από το πρόγραμμα. Με αυτή τη λογική θα κινηθούν και οι επόμενοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αναμένονται τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2021.

Το κεφάλαιο για τη διάθεση των ποσών που θα δοθούν δίνει προς το παρόν το τρέχον ΕΣΠΑ και τα 2,7 δισ. ευρώ που έρχονται από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE, τα οποία θα διαδεχθεί η πρωτοβουλία REACT EU, η οποία αποτελεί υποσύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα κλαδικά μέτρα

Ηδη με τροπολογία που έχει ενταχθεί στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το πρόγραμμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της παροχής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ (για το οποίο έχουν δοθεί έως τώρα 485,4 εκατ. ευρώ), αλλά και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», έχουν πάρει παράταση μέχρι και το τέλος του χρόνου και είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν περαιτέρω με τον νέο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο αυτές παρεμβάσεις είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να παρατείνονται όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Στην ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι και το τέλος του έτους η ασυλία που είχε δοθεί μέσα στο καλοκαίρι για τις διαμαρτυρημένες επιταγές κυρίως των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες με βάση τα τελευταία στοιχεία έχασαν για φέτος περίπου το 80% του τζίρου τους. Παρότι οι επιταγές δεν έχουν πληρωθεί, οι τράπεζες δεν θα έχουν το δικαίωμα να δημοσιοποιήσουν την αθέτηση της υποχρέωσης του εκδότη ή φορέα να τις καλύψει δημιουργώντας πρόβλημα στο πιστοληπτικό του προφίλ.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει προαναγγείλει και πρόκειται να θεσμοθετηθούν με ΚΥΑ δύο στοχευμένες παρεμβάσεις για το χώρο των μεταφορών και του πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΛ, τα οποία έχουν υποχρεωθεί μέχρι σήμερα με το να έχουν πληρότητα 65% λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα αγοραστούν τα εισιτήρια των κενών θέσεων και θα δοθούν μετά το τέλος της πανδημίας ως κοινωνική προσφορά. Το μέτρο θα είναι ακόμη πιο χρήσιμο αν εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης μεταφοράς από νομό σε νομό που συζητείται για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Στην ίδια λογική και οι κλειστοί χώροι πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συναυλιών), που έχουν υποχρεωθεί σε πληρότητα μόλις 35% λόγω κορονοϊού, θα έχουν να επωφεληθούν από την αγορά από το ΥΠΙΟΙΚ των εισιτηρίων για τις κενές θέσεις, που θα μοιραστούν με κοινωνικά κριτήρια μετά το τέλος της πανδημίας.

 Οι ρυθμίσεις

 Μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης θα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει και τις ρυθμίσεις πολλών ταχυτήτων οι οποίες επίσης ψηφίστηκαν σε τροπολογία του Πτωχευτικού Κώδικα, κάποιες από τις οποίες ξεκινούν άμεσα συγκεκριμένα.

Οσοι έχασαν ρυθμίσεις οφειλών που εξυπηρετούσαν μετά την 1η Νοεμβρίου του 2019 οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί αρχικά από τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων θα μπορούν πλέον να ενταχθούν ξανά στην πάγια ρύθμιση για να συνεχίσουν την εξόφληση της οφειλής τους.

Οι δικαιούχοι δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου που έχασαν τη ρύθμιση και τα δάνειά τους κατέστησαν ληξιπρόθεσμα και έγιναν άμεσα απαιτητά από την ΑΑΔΕ μπορούν να ρυθμίσουν ξανά την οφειλή τους μέχρι και σε 120 δόσεις.

Τέλος, οι αναβαλλόμενες τακτικές υποχρεώσεις της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και οι δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες εντάχθηκαν και αυτές στις αναβαλλόμενες οφειλές, θα υπαχθούν σε ρύθμιση με 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% που θα αρχίσει να τρέχει από τον Μάιο του 2021.