Ελληνική Οικονομία

«Κουρεμένα» ενοίκια, αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο – Τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα – Όλα τα νέα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων

«Κουρεμένα» ενοίκια, αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο – Τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα – Όλα τα νέα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Nέα μέτρα στηριξης της οικονομίας και της εργασίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής για τον μήνα Απρίλιο.

1) Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων φορολογικών ρυθμίσεων. Μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

2) Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση 100% στα επαγγελματικά ακίνητα και τον Απρίλιο. Για τους εργαζομένους σε αναστολή μείωση 40% για την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες θα καταβληθεί αποζημίωση 80%. Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες είναι 180 εκατ. ευρώ.

3) Παρατείνονται υπό προϋποθέσεις οι μισθώσεις ακινήτων του δημοσίου.

4) Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης επιταγών κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη σε κάθε αξιόγραφο ημερομηνία, για προθεσμίες έως 30 Απριλίου.

5) Με αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ:

Μετατίθεται η έναρξη της ψηφιακής διαβίβασης δεδομένων mydata. Παρατείνονται διορθώσεις στοιχείων. Η απόσυρση και αναβάθμιση ταμειακών μηχανών παρατείνεται έως 31 Ιουνίου.

«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις αφουγκραζόμαστε την οικονομία και παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευμένα» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Την διατήρηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας και τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Το δίχτυ προστασίας για εργαζόμενους και ανέργους φτάνει στα 7,1 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι δικαιούχοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

– Οι εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να τεθούν σε αναστολής σύμβασης εργασίας (αποζημίωση 534 ευρώ μηνιαίως) και τον Απρίλιο, ενώ έχουν πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το ίδιο ισχύει και για τις επχιειρήσεις αυτές. Το Δώρο Πάσχα θα δοθεί επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με συμμετοχή του Δημοσίου.

– Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021.

– Οι καλλιτέχνες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και τον Μάιο.

– Συνεχίζεται η επιδότηση στον τομέα του πολιτισμού για τις κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους κλπ.

– Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και τον Μάρτιο.

– Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τα τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μηνών.

– Επεκτείνεται ο μηχανισμός ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο του 2021 και δίνεται Δώρο Πάσχα με κρατική συμμετοχή.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας, δήλωσε

Όπως τόνισε, «οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες».

«Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως «έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων».