Ελληνική Οικονομία Επικαιρότητα

Νέος ΕΝΦΙΑ: Επιπλέον μείωση 3% με 4% το 2022 – Στόχος η εξόφληση έως το τέλος του έτους

Καζακστάν: Πετρέλαιο, bitcoin και γεωπολιτικές διαμάχες

Περί τα τέλη του Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ στον οποίο θα ενσωματωθεί περαιτέρω μείωση 3% με 4%, πέρα από την ήδη μείωση 22% που έχει επέλθει από το καλοκαίρι του 2019. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση που θα οδηγήσει στη μείωση του φόρου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η προσδοκία είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατ. ευρώ το 2022. «Έχουμε ενσωματώσει τις αντικειμενικές αξίες στον νέο υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και μεταβάλλουμε τους συντελεστές. Στόχος είναι οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο μέσα στο 2022» είπε.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να αρχίσει να καταβάλλεται από τα τέλη Μαρτίου και να ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δηλαδή σε 10 δόσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ να διασφαλίζει μείωση, έστω μικρή, ακόμα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης έχει αυξηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχή όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην τιμή ζώνης.

Παράλληλα, ο συμπληρωματικό φόρος θα ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι  ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι η απόδοση του συγκεκριμένου φόρου είναι υψηλή, στους σχεδιασμούς είναι η δημιουργία μιας νέας διαφορετικής κλίμακας, η οποία θα επιβαρύνει τα «αστικά» ακίνητα. Η νέα  κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα ακίνητα, αλλά θα περιέχει αυξημένους κλιμακούμενους συντελεστές, για ακίνητα αξίας π.χ. άνω των 250.000 ευρώ. Έτσι, αντί ενός συμπληρωματικού φόρου στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ, θα επιβάλλεται ένα νέος ενιαίος φόρος που θα επιβαρύνει περισσότερο ακίνητα από μία αξία και πάνω για κάθε ένα ακίνητο χωριστά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο πάνω από το οποίο θα αυξάνονται δραματικά οι συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι για αντικειμενική αξία άνω των 250.000 – 300.000 ευρώ για κάθε ακίνητο. Δηλαδή, το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθούν οι νέες εκπτώσεις στον τελικό λογαριασμό. Οι εκπτωτικοί συντελεστές θα ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, θα περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά είχε προαναγγελθεί συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με το 22% να έχει ήδη εφαρμοστεί. Το υπόλοιπο 8% της μείωσης ήταν να υλοποιηθεί το 2020, ωστόσο η πανδημία «πάγωσε» τα σχέδια της κυβέρνησης. Αυτό που επιδιώκεται είναι για φέτος να υπάρξει μια ακόμα μείωση της τάξης του 3% με 4%. Στο τραπέζι παραμένει και μια επόμενη μείωση 4% για επιτευχθεί ο στόχος για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.