Ελληνική Οικονομία

Ο Fitch διατήρησε την Ελλάδα στο «BB-»: Θετική εξέλιξη οι άμεσες κινήσεις της νέας κυβέρνησης

Βρετανία: Συναγερμός για φράγμα που κινδυνεύει με κατάρρευση – Εκκενώθηκε πόλη 6.000 κατοίκων

Στη βαθμίδα «BB-» διατήρησε ο οίκος Fitch την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου, διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και τα κόκκινα δάνεια φρενάρουν την υψηλότερη αξιολόγηση. Ο Fitch σημειώνει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ξεπερνούν κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. Το προφίλ του κρατικού χρέους είναι ευνοϊκό και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της τελευταίας τριετίας υπερβαίνουν χώρες με αξιολόγηση ΒΒ.

Fitch: Θετική εξέλιξη οι άμεσες κινήσεις της νέας κυβέρνησης
Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι ενώ αποτελούν μια θετική εξέλιξη οι άμεσες κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με τις πολιτικές της υπέρ της ανάπτυξης και την προτεραιότητα που θέτει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφέρει ότι αναμένει να δει τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου πριν προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία του χρέους, ο Fitch τονίζει πως η Ελλάδα, υπό την υπόθεση μέσου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,9% του ΑΕΠ ως το 2040, μέση πραγματική ανάπτυξη 1,4% το ίδιο χρονικά διάστημα και πληθωρισμό κοντά στο 2%, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορέσει να μειωθεί σταδιακά στο 125% του ΑΕΠ ως το 2030 και στο 111% του ΑΕΠ ως το 2040, από 181% του ΑΕΠ το 2018.