Ελληνική Οικονομία Επικαιρότητα

Σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ – «Στα όρια χρεοκοπίας και δεν υπάρχει επενδυτής»

Παραιτήθηκε αργά το βράδυ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ - Ισχυρές πιθανότητες να αναλάβει ο Μ. Καραμαλάκης

Σχέδιο σωτηρίας τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τη ΔΕΗ είναι ο πρώτος στόχος που θέτει η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς μετά τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, «εκείνο που επιδιώκουμε είναι να πάμε γρήγορα. Δεν υπερβάλλουμε για το θέμα της ΔΕΗ. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα είμαστε πολύ σαφείς», ενώ αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση τόνισε πως «το θέμα αυτό σε αυτή τη φάση είναι μη θέμα, γιατί δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής.

Η ΔΕΗ είναι στα όρια της χρεοκοπίας και δεν ενδιαφέρεται κανένας». Σχετικά με τη συχνότητα των διακοπών ρεύματος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε χαριτολογώντας ότι την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο συνέβη μπλακ-άουτ στο κέντρο της Αθήνας.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο υπουργός αναλαμβάνοντας το υπουργείο είναι:

– Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία.

– Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.

– Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

– Εμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί.

– Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση.

– Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές.

– Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

– Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.

– Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την τελετή παράδοσης -παραλαβής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα, εξήγησε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει αλλά πρόκειται να κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει. Με τη σειρά του, οι απερχόμενοι υπουργοί κ.κ. Γιώργος Σταθάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Δημαράς ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.