Ελληνική Οικονομία Επικαιρότητα

Σε ισχύ μπαίνει η νέα φορολογική κλίμακα: Ποιες ελαφρύνσεις ανακοινώνει από τη ΔΕΘ ο Κ.Μητσοτάκης – Τί λέει η «Die Welt»

Σε ισχύ μπαίνει η νέα φορολογική κλίμακα: Ποιες ελαφρύνσεις ανακοινώνει από τη ΔΕΘ ο Κ.Μητσοτάκης - Τί λέει η «Die Welt»

Αλλάζει το επόμενο διάστημα η νέα φοροκλίμακα για τους Έλληνες φορολογούμενους. Τις φορολογικές ελαφρύνσεις, μάλιστα, αναμένεται να ανακοινώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι αλλαγές έχουν οριστικοποιηθεί και μένει μόνο να ανακοινωθούν για να δώσουν ανάσα στους Έλληνες φορολογούμενους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις όσο και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής έχουν «κλειδώσει».

Κι αυτό που ουσιαστικά απομένει είναι να γίνουν παρεμβάσεις στη φορολογία του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αυτό που τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι θεωρείται βέβαιη η απόφαση για τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων από τη νέα χρονιά που θα ελαφρύνει περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Τη νέα φορολογική κλίμακα θα ανακοινώσει, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα με την καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

Στα σενάρια που οριστικοποιούνται σύντομα στο πρωθυπουργικό επιτελείο προβλέπουν ότι η φορολογική κλίμακα προς αυτήν την κατεύθυνση πρόκειται να αλλάξει από την Πρωτοχρονιά του 2020 με παράλληλη προσαρμογή της έκπτωσης φόρου που λαμβάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο από τις αλλαγές να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις αν και αυτό θα καθοριστεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα οριστικοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν δικαιούνται μείωση φόρου η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή θα ισχύσει κανονικά από τη χρήση 2020 αλλά θα επηρεάσει δημοσιονομικά από τη χρήση 2021, όταν θα κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος.

Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, πρόκειται να παρθούν τις επόμενες ημέρες και να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Για την ώρα, έχουν «κλειδώσει» τα εξής:

  1. μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% για τη φετινή χρήση και στο 20% για τη χρήση 2020
  2. μείωση από τη φετινή χρήση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%
  3. πάγωμα για τρία χρόνια του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων
  4. θέσπιση έκπτωσης φόρου έως 50% για τις δαπάνες ενεργειακής λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων εφόσον συνοδεύονται από τιμολόγια ή αποδείξεις

«Die Welt» για Μητσοτάκη: Η Ελλάδα, κρυφό φαβορί επενδυτών

«Οι επενδυτές γιορτάζουν με τη νέα κυβέρνηση της Αθήνας -τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη»,όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σχολιάζοντας ότι ο Έλληνας ηγέτης εμπνέει την αγορά.

Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στη συνάντησή που είχε πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Επί χρόνια, τέτοιες συναντήσεις ήταν ένα καυτό θέμα. Αλλά όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, άξιζε τον κόπο», υποστηρίζει ο αρθρογράφος σχολιάζοντας ότι ΟΙ δύσκολοι καιροί έχουν παρέλθει για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «Die Welt», η Ελλάδα έχει γίνει κρυφό φαβορί των επενδυτών. Ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης Μητσοτάκης το ενισχύει ξεκινώντας διάφορες μεταρρυθμίσεις λίγες εβδομάδες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του…

«Η χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα γιορτάζει τη νέα δυναμική, όπως και η αγορά ομολόγων…

Την 1η Σεπτεμβρίου, η χώρα έκανε σίγουρα ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Επειδή αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχουν πλέον έλεγχοι κεφαλαίου. Αυτοί εισήχθησαν με την κρίση… Αυτό τελείωσε τώρα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στην θετική πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

«Ο Μητσοτάκης ενθουσιάζει τους επενδυτές», γράφει η χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

«Πολλοί περίμεναν μια νίκη του συντηρητικού υποψηφίου Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές (της 7ης Ιουλίου) ελπίζοντας σε νέες δυναμικές μεταρρυθμίσεις. Και, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 8 Ιουλίου, φάνηκε ότι αυτή η ελπίδα ήταν δικαιολογημένη.

Ο Μητσοτάκης απέφυγε όχι μόνο να διανείμει τις υπουργικές θέσεις μεταξύ των παλαιών πρωτοκλασάτων στελεχών του – αντ ‘αυτού βασίστηκε σε αρκετούς τεχνοκράτες…», όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα. Και κάνει επίσης με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις…

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας έχει μειωθεί δραματικά – κατά 30% για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, κατά 10% για τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα…» , προσθέτει.