Ελληνική Οικονομία Ελληνική Πολιτική

Σταϊκούρας σε Τσακαλώτο: Αντί να ζητήσετε συγνώμη για τα capital controls ζητάτε και τα ρέστα

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό! Δεν κάλεσαν την Βερούλη στα εγκαίνια του «Βερούλειου» [pic]

«Θα ήταν προτιμότερο για τον κ. Τσακαλώτο να μην προσπαθεί να αμβλύνει αυτή τη θετική εξέλιξη με εντελώς έωλα πολιτικά επιχειρήματα»

Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών στα όσα αυθαίρετα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα capital controls.

Αναφερόμενος στο ότι ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η πλήρης άρση των Capital controls είχε δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο Οικονομικών τονίστηκαν τα εξής:

«Πολιτική απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ζητήσουν συγγνώμη που επέβαλαν τα capital controls και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία, έχουν το πολιτικό θράσος να ζητούν και τα ρέστα.

Ο Πρωθυπουργός, μαζί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, με επιτυχείς χειρισμούς, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση όλων των εγχώριων και διεθνών εμπλεκόμενων φορέων, κατάφεραν να άρουν πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, απαλλάσσοντας την ελληνική οικονομία από ένα μεγάλο βαρίδι.

Θα ήταν προτιμότερο για τον κ. Τσακαλώτο να μην προσπαθεί να αμβλύνει αυτή τη θετική εξέλιξη με εντελώς έωλα πολιτικά επιχειρήματα και αυθαίρετες αξιολογικές κρίσεις. Αλλά για αυτό χρειάζεται πολιτικό σθένος».

Τι δήλωσε ο Τσακαλώτος

«Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση των capital controls ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού περί πλήρους άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

«Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.  Συγκεκριμένα ο οδικός χάρτης που είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλάμβανε τρεις πυλώνες, εκ των οποίων μόνο το τελικό στάδιο του τρίτου πυλώνα έμενε να υλοποιηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, καταλήγοντας:

«Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η ΝΔ έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές τις πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν. Βέβαια στην περίπτωση της ΝΔ το να μην έχει δίκη της οικονομική πολιτική είναι μάλλον καλύτερο από το να έχει».