Ελληνική Οικονομία

Στεγαστικά δάνεια: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζιτών για τη στήριξη των δανειοληπτών

Πορτογαλία – Γκάνα 3-2: Ρονάλντο… Μπουχαλάκης

Αποχωρώντας οι τραπεζίτες δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, τονίζοντας ότι η όποια πληροφόρηση για το ζήτημα θα δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών

Στεγαστικά δάνεια: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζιτών για τη στήριξη των δανειοληπτών

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, με θέμα την υποστήριξη των ενήμερων δανειοληπτών στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία λόγω ακρίβειας και αυξήσεων στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Αποχωρώντας οι τραπεζίτες δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, τονίζοντας ότι η όποια πληροφόρηση για το ζήτημα θα δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η επίσημη θέση της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί την ελάφρυνση των μηνιαίων δόσεων συνεπών οφειλετών, οι οποίες κινούνται επί πέντε συνεχείς μήνες ανοδικά, μετά τις διαδοχικές αναπροσαρμογές του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ.

Η αναφορά Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει αναφορά στο θέμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μία στήριξη σε νοικοκυριά που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μία συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ισπανία, όπου η κυβέρνηση προωθεί ένα πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών, με εισόδημα έως 25.200 ευρώ.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η δράση θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για όσους πληρούν τα κριτήρια, καθώς η επιδότηση θα καλύπτει όλο το spread πλέον 10 μονάδες βάσης.

Δηλαδή το τελικό επιτόκιο που θα πληρώνει ο δανειολήπτης θα ανέρχεται σε euribor μείον 0,1%. Με τα σημερινά δεδομένα 1,80% περίπου και στο χειρότερο σενάριο που ο δείκτης ανέβει στο 3% σε 2,9%.