Ελληνική Οικονομία Επικαιρότητα

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Πέτσα για τα πλεονάσματα

Στο Κράσνονταρ ο Βαγγέλης Μαρινάκης
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης «ξέχασε» τα πλεονάσματα, λίγο πριν πάει στο Βερολίνο • Μαξίμου: Είτε αδυναμία κατανόησης είτε σκόπιμη διαστρέβλωση

Επίθεση στην κυβέρνηση για μετάθεση του στόχου της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων «είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας», ωστόσο «προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο ώστε να κερδίσουμε αξιοπιστία και να θέσουμε θέμα πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά».

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο «κ. Μητσοτάκης “ξέχασε” τα πλεονάσματα, λίγο πριν πάει στο Βερολίνο», ενώ αναφέρει πως «με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, επιβεβαίωσε σήμερα την απάτη της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη».

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει σημαία του για τρία ολόκληρα χρόνια τη μείωση των πλεονασμάτων. Αφού απέρριψε, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την μείωση που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό, έφθασε σήμερα στο σημείο να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παραδεχθεί στο πανελλήνιο πως “θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά”, μήπως και κατεβάσει τον πήχη ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, μετά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς πριν λίγες μέρες στο Παρίσι», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Όσο και να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με τα ψέματά της», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στον προϋπολογισμό δεν χωρούν ούτε ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε ναι μεν αλλά. Εκεί θα αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλύψει το πραγματικό του σχέδιο περικοπών και επιβαρύνσεων, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», καταλήγει.

Κυβέρνηση: Σκόπιμη διαστρέβλωση

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευσης «για αδυναμία κατανόησης, είτε σκόπιμη διαστρέβλωση».

Και «για λόγους σεβασμού στους Έλληνες πολίτες», όπως υποστηρίζει, επαναλαμβάνει το πλήρες κείμενο της δήλωσής του για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων:

«Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας, εδώ και πολλά χρόνια. Το έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2016. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του, στη ΔΕΘ – σας παραπέμπω στην περυσινή- σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, και τον Ιανουάριο και τον Μάιο, ότι έχουμε ένα σχέδιο. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό που προτάσσουμε για να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Αυτή η συζήτηση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».