Ελληνική Οικονομία

Τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο: Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν διπλή αποζημίωση – Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα

44 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Στα 14 δισ. ευρώ φτάνουν τα μέτρα που τρέχουν ήδη, μαζί με αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα (29.03.2021), για την στήριξη οικονομίας και εργαζομένων. Οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας προχώρησαν στην ανακοίνωση – επέκταση των μέτρων που αφορούν τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι η Πολιτεία θα είναι εδώ για όσο διάστημα χρειαστεί. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η αναστολή πληρωμής δόσης ρυθμισμένων οφειλών, η μείωση ενοικίου για εργαζομένους και επιχειρήσεις που πλήττονται, ενώ κάποιοι ιδιοκτήτες θα πάρουν διπλή αποζημίωση.

Παρατείνεται το μέτρο των αναστολών για τους εργαζόμενους, που θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, ενώ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο Δώρο Πάσχα και το πως αυτό θα πληρωθεί.

Ειδικότερα το νέο πακέτο περιλαμβάνει:

 • Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και τον Απρίλιο και μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.
 • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα δικαιούνται και για τον μήνα αυτόν υποχρεωτική αναστολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και το 60% αντίστοιχα, τόνισε.
 • Για όσες επιχειρήσεις πλήττονται θα συνεχιστεί η μείωση του ενοικίου κατά 40% με διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.
 • Για τους εργαζόμενους που η σύμβασή τους τίθεται σε αναστολή δίνεται έκπτωση ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία.
 • Δρομολογείται η καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Απριλίου, τόσο για το Φεβρουάριο όσο και για το Μάρτιο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
 • Παρατείνονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες εμφάνισης και πληρωμής επιταγών και συναλλαγματικών κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία.

Τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο: Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν διπλή αποζημίωση – Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα

Και τον Απρίλιο η αναστολή των συμβάσεων

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκης δίνεται παράταση για έναν ακόμη μήνα στη δυνατότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός «διατηρούμε και τον Απρίλιο τα προστατευτικά μέτρα για εργαζόμενους και εταιρίες λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων», με συνολικό κόστος όπως σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα:

 • Οι εργαζόμενοι σε εταιρίες που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης 534 ευρώ ενώ καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Για τον Απρίλιο θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ με τα ίδια κριτήρια που τέθηκαν και το Μάρτιο.
 • Δίνεται δώρο Πάσχα επί της αναλογίας που καλύπτει το δημόσιο για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου, με κόστος στα 210 εκατ. ευρώ.
 • Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021. Κόστος για επιπλέον 3 μήνες: 3 εκ. ευρώ.
 • Οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο 2021. Κόστος 16 εκ.
 • Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων έως και τον Μάρτιο του 2021. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκ. ευρώ.
 • Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κλπ) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ κατά τον Μάρτιο 2021. Κόστος περί το 1 εκ. ευρώ.
 • Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες. Κόστος 77 εκ. ευρώ.
 • Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021. Εκτιμώμενο κόστος: 38 εκ. ευρώ.