Ελληνική Οικονομία

Το… κερασάκι στη «χιονοστιβάδα» του κορωνοϊού για την οικονομία

Το... κερασάκι στη «χιονοστιβάδα» του κορωνοϊού για την οικονομία

Πρόσθετο πλήγμα στη δοκιμαζόμενη από την πανδημία οικονομία αποτελεί ο χιονιάς που ενέσκηψε στη χώρα. Μετά το πέρας του σπάνιου καιρικού φαινομένου, το Δημόσιο θα μετρήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφές σε υποδομές και κυρίως σε εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης, από τις νέες διαρροές φορολογικών εσόδων, αλλά και από τα ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν, υπό τη μορφή αποζημιώσεων, στους πληγέντες.

Την ώρα που η αγορά βρίσκεται σε lockdown λόγω του Covid-19, τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα επιδεινώνουν το κλίμα καθώς ακόμα και οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές υπολειτουργούν, καταγράφοντας νέες, μεγαλύτερες απώλειες στα έσοδά τους, ενώ ο χιονιάς εμπόδισε χιλιάδες εργαζόμενους να προσεγγίσουν τον χώρο εργασίας τους. Την ίδια στιγμή ο κλάδος μεταφορών έχει τραβήξει… χειρόφρενο, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας, ενώ τα χειρότερα έπονται για τον πρωτογενή τομέα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να αποδειχθούν οι ζημιές που θα προκληθούν από τον χιονιά στην αγροτική παραγωγή, στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο, με τον απολογισμό να γίνεται τις επόμενες μέρες και σίγουρα μετά την αποχώρηση της «Μήδειας».

Πλήγμα στο e-εμπόριο

Παράλληλα, η κακοκαιρία διέκοψε χθες εμπορικές δραστηριότητες -από τις λίγες που έχουν απομείνει ανοιχτές λόγω lockdown- και δημιούργησε προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες των e-shops και στις διανομές, ενώ εμπόδισε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μεταβούν στις εργασίες τους δυσχεραίνοντας υπηρεσίες προς πολίτες. Παράλληλα, έντονα ήταν τα προβλήματα στις διαμεταφορικές επιχειρήσεις κυρίως στην Αττική, όπου σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου η κυκλοφορία διεκόπη καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας. Εμπόδια προκλήθηκαν σε ορισμένες αεροπορικές συνδέσεις, ενώ υπολειτούργησαν και οι ταχυμεταφορές.

Όπως είναι γνωστό, αυτό το διάστημα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές οι εμπορικές δραστηριότητες διεξάγονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, με τα φυσικά καταστήματα κλειστά σε όλους τους κλάδους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως τα καταστήματα τροφίμων. Η κακοκαιρία ωστόσο εμπόδισε χθες, κατά μία έννοια, ακόμη και τη λειτουργία των e-shops, αφού ένα πλήθος προμηθειών και διανομών δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Η «Μήδεια», με τη σφοδρή χιονόπτωση σε όλη την Αττική, οδήγησε σε αποκλεισμό πολλών περιοχών, ενώ ακόμη και σε περιοχές που ήταν προσπελάσιμες πολλοί εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να μεταβούν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή κατοικίας τους. Δυσκολίες δημιούργησαν, ωστόσο, σε πολλές γειτονιές και οι πτώσεις μεγάλων όγκων κλαδιών λόγω του βάρους του χιονιού.

Λιανική τροφίμων

Η κακοκαιρία δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη λιανική τροφίμων, κυρίως στην Αττική. Μολονότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν προχώρησε σε άσκοπες μετακινήσεις, σε επίπεδο κατανάλωσης περιορισμένη κινητικότητα καταγράφηκε κυρίως στα μικρά γειτονικά σημεία.

Για τις αλυσίδες τα προβλήματα που δημιούργησε η «Μήδεια» αφορούν κυρίως τη δυσκολία της μετακίνησης των εργαζομένων, αλλά και τις διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές. Στις περιπτώσεις που το σύστημα δεν μπορούσε να υποστηριχθεί με γεννήτριες καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα στα είδη χαμηλής διατηρησιμότητας. Στο κομμάτι της διανομής εμπορευμάτων στα καταστήματα, οι όποιες καθυστερήσεις σημειώθηκαν δεν προκαλούν ανησυχία καθώς υπάρχει πρόβλεψη για υψηλά αποθέματα που μπορούν να καλύψουν αρκετές μέρες ζήτησης. Προβλήματα σημειώθηκαν στις παραδόσεις των ηλεκτρονικών παραγγελιών όπου σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αδύνατον να προωθηθούν. Η πλειονότητα των αλυσίδων προχώρησε σε έγκαιρη ενημέρωση για τυχόν καθυστερήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις ανανεώθηκε η ημερομηνία παράδοσης.

«Τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται στην Αττική, καθώς σε άλλες περιοχές, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, οι συνθήκες με έντονα καιρικά φαινόμενα τους χειμερινούς μήνες είναι πιο σύνηθες, με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί μηχανισμός αντιμετώπισης. Στην Αττική και δη στην Αθήνα που δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια έντονη χιονόπτωση και η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη. Γενικά επικράτησε ψυχραιμία, ενώ οι καταναλωτές έδειξαν κατανόηση. Τα μεγάλα υπερ-μάρκετ δεν κατέγραψαν σημαντική επισκεψιμότητα, ενώ περισσότερο κινήθηκαν στα γειτονικά σούπερ μάρκετ, όμως κι εκεί σε περιορισμένο βαθμό», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στη «Ν», προσθέτοντας ότι «το σημαντικότερο ζήτημα αφορά την ηλεκτροδότηση, καθώς παρατεταμένες και μεγάλης διάρκειας διακοπές δημιουργούν σημαντικά προβλήματα».

Αναπροσαρμογές πραγματοποίησαν στο πρόγραμμά τους και οι πλατφόρμες διανομής, ενώ η Wolt από το βράδυ της Δευτέρας «τράβηξε το χειρόφρενο» σε παραγγελίες και παραδόσεις στην Αθήνα για την προστασία των συνεργατών διανομέων της από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Προκειμένου να περιοριστεί περαιτέρω η κυκλοφορία το υπ. Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ θα σταματήσει στις 18.00 για την Αττική.