Ελληνική Οικονομία Επικαιρότητα

Ξεκινούν τα μηνιαία «ραντεβού» με την εφορία

Ξεκινούν τα μηνιαία «ραντεβού» με την εφορία

Mετά από μία δίμηνη «ανάσα», από τα τέλη Μαΐου επιστρέφουν τα μηναία «ραντεβού» των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να αποπληρώσουν, σταδιακά, μια σειρά από φόρους όπως ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή και φόρο εισοδήματος. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα λόγω των δόσεων που έχουν να καταβάλουν κάθε μήνα λόγω ρυθμίσεων.

Η αρχή θα γίνει με τον νέο ΕΝΦΙΑ. Eν αναμονή και της ανάρτησης των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων εισφέροντας στα κρατικά ταμεία 2,23 δισ. ευρώ. Αν και κανονικά τα εκκαθαριστικά θα έπρεπε να αναρτηθούν έως το Σάββατο 30 Απριλίου, πηγές της ΑΑΔΕ σημείωναν ότι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί τελικά εντός του α΄10ημέρου του Μαίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, για 5.000.000 ιδιοκτήτες ο φόρος θα είναι μειωμένος, για 900.000 ο ΕΝΦΙΑ 2022 θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, ενώ 350.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν μικρές ή και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο φόρος φέτος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις (από 6 δόσεις που ήταν μέχρι πρότινος), με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Μαΐου. Όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον συγκεκριμένο αριθμό δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση και να καταβάλλουν το ποσό σε έως 24 δόσεις, με ένα επιτόκιο στα επίπεδα του 5%. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο εκκαθαριστικό αναγράφεται η νέα αξία των ακινήτων του, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και οι τυχόν επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση (σε σύνολο 96) για όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν ενίσχυση μέσω των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με βάση τις οποίες θα ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τη διαδικασία αποπληρωμής των ενισχύσεων που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πρέπει να αναρτήσει τα ακριβή ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν σε διάστημα 8 ετών, μετά και την επέκταση του χρόνου εξόφλησης.

Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Αμέσως μετά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν περιθώριο να αποφασίσουν αν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν στο τέλος Μαΐου και να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% ή αν θα επιλέξουν να προχωρήσουν στην τμηματική καταβολή τους σε 96 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουνίου.

Από τα τέλη Ιουλίου θα ξεκινήσει η καταβολή του φόρου εισοδήματος με βάση την εκκαθάριση που θα προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Και φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το φόρο που τους αναλογεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2023. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 3%. Μια ακόμα εναλλακτική είναι μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.