Ελληνική Πολιτική Επικαιρότητα

Ελληνοτουρκικά: Ικανοποίηση στη κυβέρνηση για την ασυνήθιστη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Θρήνος για την 5χρονη στο νοσοκομείο του Ρίου – Πώς «έσβησε» το αγγελούδι

Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση από την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι η παρέμβαση συνιστά μια σαφή υποστήριξη των ελληνικών θέσεων ότι από τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης δεν προκύπτει έννομο αποτέλεσμα, αλλά και πως τα ελληνικά νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα τόνισε:  «Η παρέμβαση του State Department είναι μία παρέμβαση που δεν ακολουθεί λογική ίσων αποστάσεων. Πρόκειται για μία σαφή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών, που δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, και μια σαφή υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, όπως έχουν εκφραστεί όλες τις προηγούμενες ημέρες και από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι εδώ δεν υπάρχει κανένα έννομο αποτέλεσμα από αυτές τις παράνομες ενέργειες και ότι τα ελληνικά νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως έχουν και τα χερσαία εδάφη μας. Άρα είναι μια πολύ θετική δήλωση που δείχνει μια απομόνωση παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Δεν ανησυχούμε για τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο, το οποίο διαπνέει όλη την πολιτική μας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι μετά τα γεγονότα που είχαμε τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου στον Έβρο, είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο μιας επανάληψης τέτοιων προκλητικών ενεργειών είτε στα νησιά είτε κάπου αλλού. Παραμένουμε σε επιφυλακή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μη βοηθητικές και προκλητικές χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία μαζί με τη Λιβύη αμφισβητούν μεγάλο μέρος της ελληνικής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση της HellasJournal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ενώ οι ΗΠΑ γενικά δεν λαμβάνουν θέση σε διαφορές θαλασσίων συνόρων μεταξύ άλλων κρατών, «θεωρούν τις δραστηριότητες της Τουρκίας μη υποβοηθητικές και προκλητικές”.

«Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή που καλύπτει το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης.

«Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο κατανόησης δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης, κατέληξε, ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά παράγουν γενικά μια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια» κατέληξε ο εκπρόσωπος.