Ελληνική Πολιτική Επικαιρότητα

Νέα κυβέρνηση: Αυτές είναι οι 15 γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νέα κυβέρνηση: Τα ονόματα όλων των υπουργών

Ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα (26.6.2023) η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη χθεσινή νίκη του στις εκλογές, η οποία απαρτίζεται από 60 άτομα, εκ των οποίων οι 15 είναι γυναίκες με νέα και παλιά πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο.

Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 25% είναι γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί, 1 αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί, από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο σχήμα της προηγούμενης τετραετίας.

Η Νίκη Κεραμέως θα συνεχίσει την παρουσία της στο κυβερνητικό σχήμα της επόμενης τετραετίας, αφού από το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο υφυπουργός είναι η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που μέχρι σήμερα διατελούσε Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο εν λόγω υπουργείο.

Από τα ηχηρά ονόματα γυναικών που παραμένουν και στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, θέση που κρατάει από την προηγούμενη τετραετία.

Επίσης, στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει και η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, η ηγεσία του οποίου απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από γυναίκες, καθώς υφυπουργός είναι η Μαρία Κεφάλα.

Νέα κυβέρνηση: Αυτές είναι οι 15 γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι κυρίες Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου παραμένουν και στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ως υφυπουργοί στο υπουργείο Παιδείας με υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Η κ. Μακρή συνεχίζει τη θητεία της τη νέα τετραετία ενώ η Δόμνα Μιχαηλίδου αναλαμβάνει για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο υπουργείο, καθώς πριν ήταν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη νέα κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αποτελείται μόνο από γυναίκες, αφού υπουργός είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη και υφυπουργός η Έλενα Ράπτη. Η κ. Κεφαλογιάννη επιστρέφει στο υπουργείο Τουρισμού μετά την τελευταία θητεία της από το 2012 έως το 2015 ενώ η Έλενα Ράπτη θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα.

Νέα κυβέρνηση: Αυτές είναι οι 15 γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχει και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η νέα υφυπουργός Εξωτερικών μαζί με τους Γιώργο Κώτσηρα και Κώστα Φραγκογιάννη υπό την ηγεσία του υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι, επίσης, ένα από τα νέα ονόματα του κυβερνητικού σχήματος, καθώς αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, όπως και η Χριστίνα Αλεξοπούλου που αναλαμβάνει υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών.

Νέα κυβέρνηση: Αυτές είναι οι 15 γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, μετά την εργασιακή της εμπειρία ως Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τώρα αναλαμβάνει υφυπουργός και αποτελεί ακόμη ένα νέο όνομα στη νέα κυβέρνηση.

Ακόμα μια γυναίκα που αναλαμβάνει θέση στη νέα κυβέρνηση είναι η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η νέα υφυπουργός Ανάπτυξης. Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παραμένει η Σοφία Βούλτεψη και τη νέα τετραετία.