Ελληνική Πολιτική

Ντένις Μακσέιν για γλυπτά Παρθενώνα: Χειρότερο από τους ναζί το Βρετανικό Μουσείο

Ντένις Μακσέιν για γλυπτά Παρθενώνα: Χειρότερο από τους ναζί το Βρετανικό Μουσείο
Μετά τη συνέντευξή του στον Γιάννη Χαραμίδη και το OPEN, ο πρώην βουλευτής δέχθηκε εκατοντάδες απειλητικά και υβριστικά μηνύματα

Για ακόμη μία φορά το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα έρχεται στο προσκήνιο. Ο πρώην Βρετανός βουλευτής και συγγραφέας Ντένις Μακσέιν δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την περασμένη εβδομάδα σε άρθρο του στον Independent την κτήση τους από το Βρετανικό Mουσείο χειρότερη από τις ναζιστικές πρακτικές κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Προχώρησα σε έναν παραλληλισμό της πρακτικής των Ναζί και των μεθόδων που οι αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμπεριφέρθηκαν από 200 χρόνια εφάρμοζαν, καθώς υπήρξε ένας βρετανός αξιωματούχος ο οποίος ανέντιμα έστειλε ανθρώπους να κομματιάσουν, να κόψουν, να τεμαχίσουν κάποια από τα σπουδαιότερα, σίγουρα τα ομορφότερα σε επίπεδο γλυπτικής, καλλιτεχνήματα της παγκόσμιας ιστορίας και να τα στείλει πίσω στην Αγγλία για την δική του ευχαρίστηση και το προσωπικό του κέρδος. Κι αν αυτό δεν είναι λαθροχειρία ή κλοπή δεν ξέρω με ποια λέξη να το περιγράψω», αναφέρει στο OPEN και τον Γιάννη Χαραμίδη ο Ντένις Μακσέιν.

Ο κ. Μασέιν απαντά και στην πρόσφατη τοποθέτηση του Βρετανικού Μουσείου πως τα γλυπτά του Παρθενώνα προβάλλονται από τις προθήκες του σε ολόκληρο τον κόσμο… «Αυτή είναι μία ανόητη τοποθέτηση. Είναι σαν να ισχυριζόμαστε πως εάν κάποιος ερχόταν και έκλεβε το Αβαείο του Ουέστμινστερ ή το Στόουνχετζ το διάσημο προϊστορικό μνημείο της Νοτίου Αγγλίας και το τοποθετούσε στην Πελοπόννησο τότε αυτό θα προωθούσε τα συγκεκριμένα μνημεία σε όλο τον κόσμο. Πως μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα σπουδαία γλυπτά σε ένα σκοτεινό Αγγλικό δωμάτιο όταν θα έπρεπε να βρίσκονται κάτω από τον ήλιο στο σημείο που ανήκουν στο Παρθενώνα, στην Αθήνα», τονίζει ο πρώην βουλευτής και συγγραφέας.

Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών και μέλος της κυβέρνησης του Τόνι Μπλαιρ σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει επιτέλους οργανωμένη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά. «Χρειάζεται όμως από την ελληνική πλευρά μία οργανωμένη καμπάνια, όχι μόνο συναισθηματικής υφής εκκλήσεις από φίλους της Ελλάδας. Η υπόθεση δεν έχει ανάγκη από συζητήσεις στο πόδι στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τζόνσον ή τον οποιονδήποτε θα είναι αύριο Πρωθυπουργός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο πόλεμος Βαρουφάκη έκανε κακό»

Σημειώνει επίσης πως η «πολεμική» Βαρουφάκη επηρέασε αρνητικά και την συγκεκριμένη ελληνική υπόθεση. «Με όσα ξέρω οποιοσδήποτε κι αν ανέλαβε το Υπουργείο πολιτισμού στην προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είχε την δυνατότητα διοργάνωσης μία τέτοιας καμπάνιας και δυστυχώς είναι γεγονός πως ο κ. Τσίπρας δεν είχε και πολλούς φίλους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Άνθρωποι όπως ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης  προσέβαλαν όλους τους σοσιαλδημοκράτες και αριστερούς πολιτικούς στην Ευρώπη, οπότε δεν υπήρχαν οι καλύτερες σχέσεις και κατά την γνώμη μου δεν ήταν προτεραιότητα για την προηγούμενη κυβέρνηση», τονίζει ο ίδιος.

Ο Ντένις Μακσέιν υπογραμμίζει πως το Βρετανικό Μουσείο πλέον έχει χάσει κάθε νομικό έρεισμα αναφορικά με την κτήση των Ελληνικών αρχαιοτήτων και δηλώνει αισιόδοξος πως η λύση μπορεί και πρέπει να δοθεί εντός των επόμενων ετών.

Η επίθεση στον Ντένις Μακσέιν

Σήμερα όταν ο κ. Μακσέιν «τόλμησε» να αναρτήσει το συγκεκριμένο video συνοδευόμενο από το επίμαχο άρθρο της Independent στους λογαριασμούς του στα social media έγινε δέκτης μίας μαζικής επιθετικής και υβριστικής συμπεριφοράς από υπερασπιστές της παράνομης κτήσης των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Σε επικοινωνία του με το Open ο κ. Μακσέιν σημείωσε «οι αντιδράσεις των υποστηρικτών του Βρετανικού Μουσείου αγγίζουν υστερικά επίπεδα. Λαμβάνω οργανωμένα εκατοντάδες επιθετικά μηνύματα. Δεν με αγγίζει όμως αυτή η στάση τους».