Ελλάδα Επικαιρότητα

Επίσημο: Στις 7 ανακοινώσεις Χαρδαλιά και Κικίλια για τα νέα μέτρα

Επίσημο: Στις 7 ανακοινώσεις Χαρδαλιά και Κικίλια για τα νέα μέτρα

Μια ώρα αργότερα πηγαίνει η ενημέρωση για τα νέα μέτρα. Όπως ανακοινώθηκε η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 31 Μαρτίου στις 19:00, στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Και μόνο η παρουσία Χαρδαλιά δείχνει ότι περιμένουμε ανακοινώσεις χαλάρωσης των μέτρων.

Μια συνεδρίαση για γερά νεύρα

Οι ειδικοί συνεδριάζουν από νωρίς το μεσημέρι σε ένα κλίμα πολύ βαρύ, αφού εμφανίζονται διστακτικοί να πουν το οποιοδήποτε «ναι» στην χαλάρωση των μέτρων με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να είναι πολύ βεβαρημένη με μόνο χθες να σημειώνεται ρεκόρ πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr την εισήγηση εκ μέρους της κυβέρνησης στους ειδικούς έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Μια εισήγηση η οποία έγινε με τα κρούσματα να είναι πολύ ψηλά και σήμερα.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, στους επιστήμονες υπάρχει έντονος προβληματισμός για όλα την βεντάλια των μέτρων ακόμα και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Το σκεπτικό, τους είναι ότι ακόμα και όσοι τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα, τώρα είναι πιθανόν να χαλαρώσουν και αυτό θα αυξήσει την κινητικότητα.

Ακόμα παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η εισήγηση της επιτροπής, ωστόσο, όλοι παραδέχονται ότι από τα μέτρα που υπάρχουν δεν έχει μείνει κανένα άλλο για να εφαρμοστεί εκτός από τα self test.

Αυτό που σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μπορεί να καταλήξουν είναι εκτός από το να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι να ανοίξει δειλά το λιανεμπόριο την Δευτέρα. Αυτό που ζητείται είναι στις κόκκινες περιοχές να γίνεται με click away ή click in shop με μήνυμα στο 13032 στις λιγότερο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Αυτό που αποκλείεται είναι να ανοίξουν τα mall – δηλαδή τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Αυτό πάντως που εισπράττεται από την επιτροπή, είναι ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και ρίσκο για το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας.

Τέλος, για τα σχολεία κανείς δεν πιστεύει ότι θα ανοίξουν αν δεν έχουν παραληφθεί τα self test.

Εξαδάκτυλος: Το λιανεμπόριο θ’ ανοίξει

Νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε ένα διάλειμμα από την συνεδρίαση των ειδικών είπε στη συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα το λιανεμπόριο:

«Νομίζω ότι εφόσον επικρατήσει μια άλλη αντίληψη, που φαίνεται ότι επικρατεί, σύντομα θα μπορέσουμε να αγοράσουμε παπούτσια και είδη που μέχρι τώρα παραλαμβάνουμε από κούριερ. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση. Δεν είναι ακίνδυνο, όμως έχει μικρότερο κίνδυνο. Το να έχουμε ανοιχτά τα μικρά μαγαζιά με ρυθμίσεις που να αποκλείουν τον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους θα βοηθήσει πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».