Ελλάδα

Επίθεση με βιτριόλι – Γιατρός Ιωάννας Παλιοσπύρου: Ολικού πάχους εγκαύματα, δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης του δέρματος

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Υπέρογκο ποσό από δωρεές μετά την επίθεση με το βιτριόλι
Στη δεύτερη φορά που βρέθηκαν στο δικαστήριο μαζί το θύμα η δράστρια της επίθεσης δεν άλλαξαν ούτε ματιά

Τετ α τετ βρέθηκαν για δεύτερη φορά χωρίς να αλλάξουν μια ματιά, η Ιωάννα Παλιοσπύρου με την 36χρονη Έφη Καρακαντζούλα.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε με  την κατάθεση της γιατρού Μαριας Καλοφώνου  η οποίαδιαχειρίστηκε όλο το πρόβλημα της Ιωάννας, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της από την τεραστια ποσότητα υγρού που δέχθηκε.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» ανέφερε η μάρτυρας και συνεχισε:

«Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί» ειπε.

Η γιατρος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο να χάσει το μάτι της ενώ ανέλυσε τα πρώτα χειρουργεία του θύματος, τα οποία διαρκούσαν 4-5 ώρες. Στο μάτι έκανε οπως είπε 9  χειρουργεία.

Δύο σηπτικά επεισόδια

«Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» είπε η γιατρός, σημειωνοντας τη δύσκολη κατάσταση της υγειας της Ιωάννας.

«Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω  την αιμορραγία…Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωης» είπε η μάρτυρας.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και παίξει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτηρία». «Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο».