Ελλάδα

Έρχεται «ομπρέλα» προστασίας για την «έκρηξη» του Airbnb στην Ελλάδα

Προσοχή: Ξέρεις πόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις με άδειο ρεζερβουάρ;

Το πρόγραµµα του οργανισµού Housing Europe για κατασκευή συγκροτηµάτων κατοικιών µε κοινοτικά κονδύλια και συνεργασία δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα

Η αδυναμία εύρεσης στέγης σε προσιτή τιµή αποτελούσε διαχρονικά πρόβληµα των µεγάλων πόλεων του εξωτερικού. Ποτέ, µέχρι πολύ πρόσφατα, δεν είχε αγγίξει την Ελλάδα. Ωστόσο, το στεγαστικό πρόβληµα σκιάζει ολοένα και εντονότερα τη χώρα µας, όπως θα µπορούσαν να πιστοποιήσουν όσοι αναζητούν κατοικία να ενοικιάσουν.

Το εύκολο κέρδος, που έχει µετατρέψει σε φρενίτιδα τις βραχυπρόθεσµες µισθώσεις, σε συνδυασµό µε τις µαζικές αγορές από ξένους κατοικιών που πωλούνται κάτω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο, έχουν µετατρέψει σε άθλο την αναζήτηση σπιτιού προς ενοικίαση. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου οι κάτοικοι πολλά χρόνια πριν από την επέλαση του Airbnb αδυνατούσαν να βρουν σπίτι, οι κυβερνήσεις έχουν λάβει µέτρα για την εξασφάλιση σπιτιών σε χαµηλή τιµή. Εξάλλου, η «προσιτή στέγη για όλους» αποτελεί ένα θέµα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσµών και είναι βασική προτεραιότητα των ευρωπαϊκών κοµµάτων εν όψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Ηµερησίας», ο οργανισµός Housing Europe, µε έδρα τις Βρυξέλλες, για την προώθηση της προσιτής κατοικίας, υπό την οµπρέλα του οποίου βρίσκονται 43.000 οργανώσεις ιδιοκτητών σε όλη την Ευρώπη, εξετάζει την υλοποίηση πρωτοβουλιών µε στόχο την ενίσχυση της φθηνής στέγης στην Ελλάδα. Αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα µπορούσε να επιτευχθεί µέσω της κατασκευής συγκροτηµάτων κατοικιών µε χρηµατοδότηση από κοινοτικά κονδύλια και µέσω συνεργασίας δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα.