Ελλάδα Υγεία

ΕΣΥ: Αρχίζει έκδοση προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ και ανανέωση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού

Με μόνιμες προσλήψεις που ξεκινούν τον Δεκέμβριο του 2023 και θα ολοκληρωθούν εντός του 2024, αλλά και με ανανέωση συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα επιχειρήσει να «θεραπεύσει» την μεγάλη υποστελέχωση του ΕΣΥ. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την προκήρυξη 776 μονίμων θέσεων (ΔΕ – ΥΕ) μέσω ΑΣΕΠ στα νοσοκομεία όλης της χώρας, η οποία θα αναρτηθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Αφορά διάφορες ειδικότητες, όπως βοηθοί νοσηλευτών και νοσοκόμων, επιμελητές ασθενών, μάγειρες και τεχνικοί κ.ά. Όλες οι ειδικότητες απευθύνονται σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή δηλαδή, απόφοιτοι Γυμνασίου και Λυκείου. Στον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων στο ΕΣΥ για το έτος 2024, ωστόσο, αναμένονται επίσης:
-1.180 μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας
-5.050 μόνιμες προσλήψεις λοιπού προσωπικού, στο τομέα της Υγείας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ανανεώνονται οι συμβάσεις επικουρικών και απασχολούμενων μέσω ΟΑΕΔ
Aπό την περιοδεία του στα Νοσοκομεία της Κρήτης και συγκεκριμένα από το Νοσοκομείο της Σητείας το οποίο επισκέφθηκε την Τετάρτη (15/11), ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των προσλήψεων.

«Προσλαμβάνουμε νέους ιατρούς και νοσηλευτές και οι προσλήψεις όλες αφορούν πρωτίστως αυτά τα νοσοκομεία τα οποία είναι στις λεγόμενες άγονες περιοχές και έχουν τις λεγόμενες άγονες ειδικότητες, για τις οποίες θα δώσουμε πολύ συγκεκριμένα κίνητρα. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι προκηρύξεις», τόνισε.

Εκτός από τις μόνιμες προσλήψεις που αναμένεται να προκηρυχθούν, πρόσθεσε πως θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των επικουρικών συμβασιούχων εργαζόμενων που υπηρετούν στα Νοσοκομεία. ενώ παρατείνονται και οι συμβάσεις των 2.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών που εργάζονται στα νοσοκομεία μέσω ΟΑΕΔ.

«Πήραμε αποφάσεις παρατείνονται όλες οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, των συμβάσεων ορισμένων χρόνων και αυτών που είναι με καθεστώς ΟΑΕΔ. Δεν θα φύγει κανείς», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας.

«Fast track προσλήψεις γιατρών»
Ο ίδιος δεσμεύθηκε, επίσης, για άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ καθώς η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ ήταν μέχρι σήμερα εξαιρετικά χρονοβόρα.

Πρόσφατα προανήγγειλε μάλιστα πως οι προσλήψεις γιατρών θα γίνονται με fast track διαδικασίες και με ψηφιακό τρόπο, αλλά όχι σε βάρος της αξιοκρατίας.

Στη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των κρίσεων των γιατρών θα συμβάλει ο περιορισμός των Συμβουλίων σε ένα και μοναδικό Συμβούλιο ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ανά ειδικότητα, ενώ θα υπάρξει αυτοματοποιημένος ηλεκτρονικός τρόπος υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων των υποψηφίων.

Ο κατάλογος των παραδεκτών υποψηφιοτήτων θα καταρτίζεται αυτοματοποιημένα, ενώ το χρονικό περιθώριο που θα έχει το Συμβούλιο Κρίσεων για να συνέλθει και να ελέγξει την ορθότητα των ηλεκτρονικά κατατεθειμένων δικαιολογητικών των υποψηφίων δεν θα υπερβαίνει τις 10 ημέρες. Η όλη διαδικασία δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες.

Το ίδιο σύστημα θα εφαρμοστεί και για τις προσλήψεις στο νοσοκομείο της Σητείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας:

«Ήδη αποφασίσαμε, μετά τις συσκέψεις με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, να προκηρύξουμε άμεσα με τις νέες διαδικασίες, δηλαδή την τρίμηνη προθεσμία που δίνει ο νέος νόμος για τις προσλήψεις του ιατρικού προσωπικού, και να προσλάβουμε έναν αναισθησιολόγο, δύο παθολόγους, δυο παιδιάτρους, έναν ακτινολόγο και έναν ορθοπεδικό», τόνισε και κατέληξε πως ελπίζει, ωστόσο, να υπάρξει ανταπόκριση στις προκηρύξεις καθώς πολλές από αυτές βγαίνουν «άγονες» λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος:

«Όλα τα νοσοκομεία θα στελεχωθούν πλήρως. Εύχομαι πραγματικά να υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά των υποψηφίων, έτσι ώστε μαζί με τα κίνητρα που θα δοθούν, να μην ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση», κατέληξε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Γιατροί Βενιζέλειου Νοσοκομείου: Αναπάντητα ερωτηματικά
Ανακοίνωση εξέδωσαν μετά την επίσκεψη του υπουργού υγείας στο Βενιζέλειο νοσοκομείου, οι γιατροί.

Όπως λένε, έμειναν για μια ακόμα φορά δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα.

«Ευπρόσδεκτες κι ας είναι λιγοστές» οι θέσεις που ανακοινώθηκαν για την προκήρυξη, όπως λένε οι γιατροί, αλλά «γιατί να περιμένουμε να καλυφθούν αυτή τη φορά οι άγονες θέσεις του Μαρτίου αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει;», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Τι έγινε ώστε να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες παραιτήσεις μόνιμων γιατρών και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες; Γιατί οι υπόλοιπες από τις 22 θέσεις που ζητήθηκαν επιτακτικά από τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου και αφορούν σοβαρά υποστελεχωμένα τμήματα, όπως παιδιατρική, μονάδα νεογνών, νευροχειρουργική και πολλά εργαστήρια να αναβληθούν για το μέλλον; Τι ενέργειες έγιναν για τη στελέχωση των άλλων νοσοκομείων της Κρήτης στα οποία μετακινούνται με «εντέλλεσθε» οι παθολόγοι του Βενιζελείου, ενώ αυτό ήδη έχει σοβαρές ελλείψεις;», αναρωτιούνται οι γιατροί.

Και καταλήγουν:

«Πως θα «τρέξουν» οι fast track διαδικασίες πρόσληψης, ενώ ακόμα δεν έχει διοριστεί κανένας γιατρός μετά από τόσους μήνες από την προκήρυξη του Μαρτίου;».

Οι γιατροί του Βενιζέλειου επιμένουν, όπως λένε, να απαιτούν πραγματική στήριξη όλων των νοσοκομείων με προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, ώστε να μπορεί τελικά ο κόσμος να απολαμβάνει την υγεία που δικαιούται.
ΠΗΓΗ newsit.gr