Ελλάδα Πολεμική Αεροπορία

F-16 Viper: Τα πρώτα δύο αεροσκάφη εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία [Εικόνες]

Στην αεροπορική βάση της Τανάγρας έφτασαν τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, που εντάχθηκαν στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα βρέθηκαν τα δύο πρώτα F-16 Viper που επανεντάχθηκαν αναβαθμισμένα στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών περιλαμβάνει 83 αεροσκάφη, με τα δύο πρώτα να έχουν το ρόλο των εκπαιδευτικών αεροσκαφών για τους Έλληνες πιλότους.

Οι δυνατότητες των νέων F-16 Viper

Τα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι από τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη επιτρέποντας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να επιχειρούν ως μέρος συμμαχικών αποστολών παγκοσμίως.

 Τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ραντάρ AESA APG-83
  • Νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT
  • Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια
  • Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5
  • Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II
  • Δυνατότητα Link-16

Οι εργασίες αναβάθμισης των F-16 πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ υπό τη στενή τεχνική καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, άλλα έξι αεροσκάφη αναμένεται να έχουν αναβαθμιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι 12 θέσεις στο υπόστεγο της ΕΑΒ είναι κατειλημμένες με αεροσκάφη, στα οποία γίνονται εργασίες αναβάθμισης.

Η αναβάθμιση και των 84 αεροσκαφών F-16 σε Viper είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2027.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, o Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

ΠΗΓΗ in.gr