Γ.Ε.ΕΘ.Α. Επικαιρότητα

Επιμένει το ΓΕΣ στην απόκτηση των ΤΟΜΑ Bradley M2A2 – Ανανέωσε το αίτημά του

Επιμένει το ΓΕΣ στην απόκτηση των ΤΟΜΑ Bradley M2A2 - Ανανέωσε το αίτημά του

Σε «υπενθύμιση» αιτήματος από το ΓΕΣ στις ΗΠΑ της κρίσιμης ανάγκης απόκτησης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley Μ2Α2 ,έστω 25-35 ετών, προς αντικατάσταση των Μ113 που έχουν ξεπεράσει σε επιχειρησιακή ζωή το μισό αιώνα στις μηχανοκίνητες ταξιαρχίες πεζικού (πρώτη παραλαβή 1965), προχώρησε η ελληνική πλευρά.

Εξέδωσε νέο αίτημα τιμής και διαθεσιμότητας έστω για 200 οχήματα προκειμένου να εξοπλιστεί η τεθωρακισμένη ταξιαρχία των LEO2HEL στον Έβρο, η οποία επιχειρεί με Μ-113 αφήνοντας εντελώς ακάλυπτα τα πλέον σύγχρονα άρματα μάχης του ΕΣ.

Η επιστολή του ΓΕΣ απευθύνθηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ανακοίνωση στις 10 Δεκεμβρίου 2019 από τον υπουργό Αμύνης της Κροατίας ότι οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν αίτημα για δωρεάν παραχώρηση 84 Μ2Α2 ODS. Ανέφερε μάλιστα ότι τα οχήματα έχουν επιλεγεί και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ η παραλαβή τους τοποθετείται το 2021.

Δεδομένου του αριθμού για τον οποίο ενδιαφέρεται το ΓΕΣ, διαφαίνεται ότι επιδίωξη είναι ο σε πρώτη φάση εφοδιασμός με Bradley των τεθωρακισμένων μονάδων που επιχειρούν με τα άρματα μάχης Leopard 2 ΗEL, ώστε το κορυφαίο άρμα μάχης να συνοδεύεται τουλάχιστον από ένα επαρκές ΤΟΜΑ.

Ωστόσο, ακόμη και εντελώς δωρεάν να παραχωρηθούν τα οχήματα ως πλεονάζον υλικό (EDA) απαιτείται σοβαρή δαπάνη για την αποκατάστασή τους σε επιχειρησιακό επίπεδο και την δημιουργία της υποδομής υποστηρίξεως, δεδομένου ότι ενδεικτικώς, ούτε ο κινητήρας είναι νέος, ούτε υφίσταται απόθεμα πυρομαχικών πυροβόλου 25 mm.

Μια εκτίμηση κόστους 1,5 εκατ. ευρώ ανά όχημα, δεν απέχει από τα επίπεδα ρεαλισμού, γεγονός που σημαίνει ότι για τα 200 οχήματα το ύψος της δαπάνης προς επιχειρησιακή ένταξη και αξιοποίηση, θα ανέλθει στην τάξη των 500 εκατ. ευρώ.

Το Μ2Α2 ODS φέρει πύργο με πυροβόλο Μ242 Bushmaster Chain Gun των 25 mm και δίδυλο εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων TOW Basic, που όμως σήμερα δεν υποστηρίζεται. Η προστασία εξασφαλίζεται από στρώμα πρόσθετης εξωτερικής χαλύβδινης θωρακίσεως με ενσωματωμένες διατάξεις προσαρμογής θωρακίσεως εκρηκτικής αντίδρασης ή παθητικής.

Ο πετρελαιοκινητήρας Cummins VTA-903T αποδίδει ισχύ 600 ίππων, εξασφαλίζοντας για το βάρους 30 τόννων όχημα, σχέση ισχύος προς βάρος της τάξεως των 20 ίππων/ τόννο. Στο διαμέρισμα μεταφοράς, είναι δυνατή η επιβίβαση επταμελούς ομάδος στρατιωτών.