Ελλάδα

Γιάννης Οικονόμου σε Άγκυρα: Δεν θα αποφασίζουμε με βάση τις αντιδράσεις σας

Μόνο αυτοί θα μπορούν να ψήσουν αρνί το Πάσχα – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Απάντηση στην Τουρκία και την οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και σχολιάζοντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας για την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο κ. Οικονόμου είπε: «Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη. Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονιά  μας».

Και συνέχισε: «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Η χώρα με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει».

Όλη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».