Ελλάδα

Ισχυρές εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ- Συγγνώμες από τον Τσίπρα

Ισχυρές εσωκομματικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ- Συγγνώμες από τον Τσίπρα

Ισχυρές εσωκομματικές αναταράξεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας πολλώ δε μάλλον μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει στη μάχη του σταυρού όλους τους κορυφαίους κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες με τους οποίους συμπορεύτηκε τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια.

Τα ποσοστά του έως σήμερα κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές εξάλλου, οδηγούν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της 7ης Ιουλίου σε δραματική συρρίκνωση. Από τους 145 βουλευτές που διαθέτει σήμερα αναμένεται να εκλέξει τους μισούς με τα ψηφοδέλτια να έχουν γεμίσει και από πασοκικά στελέχη που θα δώσουν τη δική τους μάχη επιβίωσης κόντρα στην παλιά φρουρά του κόμματος.

Τελευταίο “οχυρό” για εσωκομματικές ισορροπίες είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο οποίο “μπαινοβγαίνουν” διαρκώς νέα ονόματα προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου βάσει των ποσοστών του στις ευρωεκλογές, έχει εξασφαλισμένες μόλις τρεις έδρες για το Επικρατείας και αναλόγως της εκλογικής του επίδοσης, ενδεχομένως να διεκδικήσει με αξιώσεις και τέταρτη.

Μόλις μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ανακοίνωση όλων των ψηφοδελτίων, σοβεί οργιώδες παρασκήνιο και αντιδράσεις για το Επικρατείας με ονόματα να παρελαύνουν και άλλα να “καίγονται” άμα τη εμφανίσει τους.

Μοναδική κλειδωμένη εκλόγιμη θέση θα λάβει η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Για τις υπόλοιπες δύο-τρεις που υπολείπονται ( ως βέβαια εκλόγιμες) γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, “σφαγή”.

Μόλις “κυκλοφόρησε” το σενάριο να μπει επικεφαλής του Επικρατείας ο πρώην ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, ξέσπασε στο εσωτερικό του κόμματος σε Αθήνα και Κρήτη, κακός χαμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη που συμμετείχαν χθες στην πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, οι αντιδράσεις για τον κ. Γραμματικάκη, ιδιαιτέρως από την οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ της Κρήτης ήταν οξύτατες εξ΄ού και σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, πρόκειται για υποψηφιότητα που θεωρείται “καμμένη” πειθαναγκάζοντας τον κ. Τσίπρα να κάνει όπισθεν ολοταχώς.

Δεν είναι όμως ανέφελη ούτε η έτερη επιλογή με την οποία φλερτάρει ο κ. Τσίπρας για εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, ήτοι, του νυν υπουργού Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελου Αποστολάκη.

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αποστολάκη συναντά “μουρμούρα” εσωκομματική κυρίως από τους εξ ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις αφενός για το συμβολισμό της τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση του Επικρατείας αφετέρου για το εάν πρόκειται για πρόσωπο που θα φέρει ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Μυστήριο” αποτελεί και το τι μέλλει γενέσθαι με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη. Έως τις τελευταίες 48 ώρες, θεωρείτο δεδομένη η τοποθέτησή του στο Επικρατείας του κόμματος σε εκλόγιμη θέση, ωστόσο φουντώνουν τα σενάρια ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να ρίξει και τον γραμματέα του στο κυνήγι του σταυρού.

Το γεγονός ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν συμπεριλαμβάνεται στα ονόματα των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν χθες επιβεβαιώνει μεν ότι “παίζει” για το Επικρατείας αλλά δεν φανερώνει καμία οριστικοποίηση απόφασης Τσίπρα.

Και τούτο, διότι εάν αποφασίσει άλλως ο πρόεδρος του κόμματος, μπορεί να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του ( πιθανότατα στον Βόρειο Τομέα) τις επόμενες ημέρες.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεόραση του Alpha (και τον Αντώνη Σρόιτερ) επιβεβαίωσε την εικόνα, που άρχισε να φιλοτεχνεί κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής. Σε εκείνη την εκδήλωση ο κ. Τσίπρας είχε εμφανιστεί με ένα συλλογικό σχήμα, παραχωρώντας χώρο και χρόνο σε κορυφαία στελέχη του κόμματος, αναδεικνύοντας κάτι σαν συλλογική ηγεσία και αποφεύγοντας το προσωπικό σόου.

Ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε συγγνώμες και απανωτές παραδοχές λαθών, κατά την περίοδο πριν, αλλά και μετά τις ευρωεκλογές, ενώ για πρώτη φορά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το προσωπικό του μέλλον, μετά από μία εκλογική ήττα στις 7 Ιουλίου. Η χαραμάδα αυτή, που φανερώνει και μία διάθεση αναχωρητισμού γινόταν πιο ευδιάκριτη συνδυαζόμενη με την εμφανή κούραση, που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του. Κούραση τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική, αν παρατηρήσει κανείς τον τόνο, που χρησιμοποιεί σε ομιλίες και συνεντεύξεις και δεν θυμίζουν σε τίποτα τον «παλαιό, αγέρωχο Τσίπρα».

«Στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις… Εχω μάθει να κερδίζω… Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα… Έχω κατακτήσει πράγματα σε πολύ μικρή ηλικία. Ο γνώμονας είναι να είμαι χρήσιμος για την παράταξη και την πατρίδα. Δεν γεννήθηκα σε οικογένεια πολιτική, πρωθυπουργική, έγινα ο νεώτερος πρωθυπουργός. Είχα την τύχη και την ατυχία να βρεθώ σε κρίσιμες, ιστορικές αποφάσεις και το 2015, και στο Μακεδονικό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αποφεύγοντας να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα για το τι θα πράξει την επόμενη των εκλογών εάν χάσει και αν θα παραμείνει στην θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός καταβάλλει ακόμα επίπονη προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα οδυνηρά πολιτικά δεδομένα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες μίας προεκλογικής περιόδου από την κατάληξη της οποίας προσδοκά απλώς να χάσει με αξιοπρέπεια, κάτι που θα του επιτρέψει απλώς να ανασυντάξει σύντομα την παράταξή του.

Η διάθεσή του να παραδεχθεί λάθη, να ζητήσει συγνώμη και να απολογηθεί για πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντυπωσιακή.

Παραδέχθηκε για παράδειγμα τις λάθος εκτιμήσεις που έκανε πριν τις ευρωεκλογές: «Δεν είχαμε εκτιμήσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους, δεν περιμέναμε τέτοια διαφορά, πέσαμε έξω. Είχαμε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει, ιδίως αφότου βρεθήκαμε στη θέση να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα στην πλάτη».

Ζήτησε δε συγνώμη για τις ρουσφετολογικές μετατάξεις στη βουλή, και άδειασε την Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Χρωστάμε μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό» είπε και σημείωσε με έμφαση «Ήταν λάθος, δεν το γνώριζα. Έγινε διακομματικά, μετά από πρόταση Τραγάκη να μπει η βουλή στο νόμο της κινητικότητας. θα ήθελα να προσφέρω μια “συγγνώμη” όχι στα μέλη και στο κόμμα αλλά στον ελληνικό λαό».

Ακόμη και για το θέμα Novartis ήταν σχετικά συγκρατημένος, λέγοντας «η υπόθεση δεν τιμά ούτε το πολιτικό σύστημα, η υπόθεση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα. Εμείς δεν είπαμε ότι θα πάμε μέχρι τέλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Κάναμε αυτό που απαιτούσε ο θεσμικός μας ρόλος».

Όσο για το δίλημμα των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό είναι το «έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα», προειδοποιώντας ότι αν χάσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τότε θα καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος και εμφάνισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν… οδοστρωτήρα για τα κοινωνικά δικαιώματα.