Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Τεράστιο shelf cloud πάνω από τη Σέριφο

Κακοκαιρία Daniel: Τεράστιο shelf cloud πάνω από τη Σέριφο

«Έχει πάρα πολύ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα»
H κακοκαιρία Daniel σαρώνει την Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλά μέρη της. Παράλληλα, σε βίντεο καταγράφεται το τεράστιο shelf cloud που «σκεπάζει» το απόγευμα της Τετάρτης τον ουρανό της Σερίφου.

«Αδειάζει το Αιγαίο και πλησιάζει τη Σέριφο με πάρα πολύ έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Χρειάζεται προσοχή γιατί θα δημιουργήσει τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα, δείτε εδώ τι έρχεται. Από’ ό,τι φαίνεται, φέρνει και χαλάζι» αναφέρει ο άνδρας που καταγράφει το shelf cloud στη Σέριφο.

Το shelf cloud προκαλείται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, χαρακτηριστικό αυτού του νέφους είναι η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα συνήθως προηγείται ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας. Το ίδιο συμβαίνει αυτές τις ώρες και στην ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Σέριφο και Σίφνο.

Τι είναι το shelf cloud

Tο shelf cloud είναι το σύννεφο που βρίσκεται στα άκρα ενός καταιγιδοφόρου νέφους και προηγείται χρονικά μίας ισχυρής καταιγίδας ή μιας γραμμής ισχυρών καταιγίδων.

Η παρουσία του συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, ενώ αργότερα εκδηλώνεται η ισχυρή καταιγίδα, όπως και συνέβη με την κακοκαιρία EVA στην Αθήνα