Ελλάδα

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Στις 350 έφτασαν οι διασώσεις που έγιναν από το πρωί από ελικόπτερα και βάρκες

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Στις 350 έφτασαν οι διασώσεις που έγιναν από το πρωί από ελικόπτερα και βάρκες

Συνολικά 350 διασώσεις ανθρώπων έχουν γίνει από το πρωί του Σαββάτου (09.09.2023) στη Θεσσαλία. Επιχειρούν αδιάλειπτα ελικόπτερα και πλωτά μέσα στις πληγείσες από τη φονική κακοκαιρία Daniel, περιοχές.

Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7:30 το απόγευμα, οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε 350 διασώσεις από τις περιοχές της Θεσσαλίας, επίκεντρο της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση από το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία.

Συνολικά, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, από τις 7 το πρωί της Τρίτης (05.09.2023) έως τις 7 το πρωί του Σαββάτου (09.09.2023) έχουν πραγματοποιηθεί 2.806 διασώσεις, ενώ έχουν καταγραφεί 7.700 συμβάντα.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι συνεχείς και αδιάλειπτες είναι οι επιχειρήσεις με ελικόπτερα και πλωτά μέσα για διασώσεις πολιτών, καθώς επίσης και με drone για παροχή τροφής, νερού, κλινοσκεπασμάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπου δεν υπάρχει ευκολία πρόσβασης.

Επιπρόσθετα ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι τις τελευταίες ώρες ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές και ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στις εκβολές του και πιο συγκεκριμένα προς την ανατολική και νότια πλευρά, δηλαδή τη δίοδο προς τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης και στις βορειοανατολικές εκβολές του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως σημείωσε έχουν εκδοθεί πέντε μηνύματα από το 112 και πιο συγκεκριμένα:

* 14:08 για απομάκρυνση των κατοίκων από Ομορφοχώρι προς Πλατύκαμπο.

* 15:45 προειδοποιητικό μήνυμα ετοιμότητας για τους κατοίκους των περιοχών Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός.

* 16:02 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγγαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί-Λουτρό και Κουλούρα.

* 16:59 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι και Μελισσά.

* 17:18 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή.

«Κυρίες και κύριοι παραμένουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Εφαρμόζουμε και ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών για τη δική μας ασφάλεια. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.