Ελλάδα

Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Ανυπολόγιστες καταστροφές αποκαλύπτει η υποχώρηση των νερών

Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Ανυπολόγιστες καταστροφές αποκαλύπτει η υποχώρηση των νερών

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που αντικρίζουν οι άνθρωποι στα Τρίκαλα, καθώς τα νερά της κακοκαιρίας Daniel συνεχίζουν να υποχωρούν. Σε εξέλιξη βρίσκεται την ίδια ώρα η καταγραφή των ζημιών.

Ολόκληρα χωριά στα Τρίκαλα είναι βυθισμένα στη λάσπη, ζώα νεκρά στις κτηνοτροφικές μονάδες και οι κάτοικοι με σκυμμένο το κεφάλι βρίσκονται σε απόγνωση για την επόμενη μέρα μετά τη σφοδρότατη κακοκαιρία Daniel.

Σε αυτή τη βιβλική καταστροφή, η συνδρομή των εθελοντών είναι σημαντική στα Κέντρα Υποδοχής απεγκλωβισμένων που λειτουργούν στα Τρίκαλα, αλλά και στην Καρδίτσα.

Το γυμναστήριο του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων μετέτρεψε ο Δήμος Τρικκαίων σε Κέντρο Υποδοχής απεγκλωβισμένων. Ο χώρος που φιλοξενεί δραστηριότητες του σχολείου και προπονήσεις φυτωρίων ομάδων, είναι πλέον χώρος πρώτης, ολιγόωρης στέγασης και προστασίας μετά το μεγάλο σοκ για όσους έφυγαν αναγκαστικά από τα σπίτια τους.

Πλέον, έχουν τοποθετηθεί στρώματα με κλινοσκεπάσματα, έχουν μεταφερθεί τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια (πολλοί/ες έφυγαν με ελάχιστα προσωπικά τους είδη).

Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Ανυπολόγιστες καταστροφές αποκαλύπτει η υποχώρηση των νερών

Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Δίχτυ ασφαλείας για όσους το έχουν ανάγκη

Ο Δήμος Τρικκαίων με τους επικεφαλής αντιδημάρχους, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, πάμπολλοι Τρικαλινοί εθελοντές από την πρώτη στιγμή δημιούργησαν δίχτυ ασφαλείας για όσους το έχουν ανάγκη.

Στον χώρο οι απεγκλωβισμένοι μπορούν να παραμείνουν και να δεχθούν φροντίδα, μέχρις ότου ο Δήμος Τρικκαίων τούς διαθέσει κρεβάτια σε ξενοδοχεία. Κάτι που διαρκεί πολύ λίγες ώρες. Ήδη, περίπου 400 άτομα διαμένουν, τόσο σε ξενοδοχεία για τα οποία μερίμνησε ο Δήμος Τρικκαίων, όσο και σε δομές του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου.

Επίσης, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των φοιτητών στις πόλεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με παροχή γευμάτων και νερού. Οι Πρυτανικές Αρχές διαβεβαιώνουν τους φοιτητές και τους γονείς τους ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθούν όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

To Επιμελητήριο Τρικάλων έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Από αύριο, θα λειτουργεί καθημερινά γραφείο πληροφοριών και υποστήριξης των πληγέντων επαγγελματιών στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Ανυπολόγιστες καταστροφές αποκαλύπτει η υποχώρηση των νερών

Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Καταγραφή ζημιών

Ξεκίνησε ήδη από το ειδικό κλιμάκιο του δήμου Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων σε οικίες, αλλά και υποδομές της περιοχής, η καταγραφή των ζημιών από την πλημμύρα, που έπληξε περιοχές του δήμου Πύλης.

Ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι αποζημιώσεις, να καλύπτουν το 100%, το σύνολο των ζημιών των πληγέντων.

Επίσης, από συνεργεία των υπηρεσιών του δήμου, πραγματοποιούνται αυτοψίες στα κτήρια που στεγάζονται τα σχολεία.

Την ερχόμενη Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στην πόλη των Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας, κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψίες – ελέγχους σε προκληθείσες ζημιές σε κατοικίες (όχι επιχειρήσεις), από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Ανυπολόγιστες καταστροφές αποκαλύπτει η υποχώρηση των νερών

Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Ληθαίο ποταμό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές στο trikalaoice, η μεγάλη πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε – εκτός των άλλων – τεράστιες ζημιές και στα λεβητοστάσια στην πόλη των Τρικάλων και τα νερά παρέσυραν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

Αποτέλεσμα, μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα να έχει καλύψει τα νερά του Ληθαίου ποταμού σχεδόν σε όλο του το μήκος, ενώ η βαριά μυρωδιά του πετρελαίου εξακολουθεί να πλανάται για ακόμη ένα 24ωρο.

Κακοκαιρία – Τρίκαλα: Ανυπολόγιστες καταστροφές αποκαλύπτει η υποχώρηση των νερών

Κακοκαιρία  – Τρίκαλα: Γέφυρα τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας

Μετά από αυτοψία από κλιμάκιο του στρατού, όπως τονίζεται από τον Δήμο Πύλης, αποφασίστηκε η δημιουργία γέφυρας τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας και συγκεκριμένα στη θέση «Ποταμιά» Στουρναραίικων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Τρικάλων – Άρτας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εν λόγω γέφυρας η κυκλοφορία θα γίνεται προσωρινά μέσω Βλάχας – Σακάτικο – Διάσελο – Στουρναραίικα.

πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ