Ελλάδα

«Καμπάνες» σε 4 μπαρ της Θεσσαλονίκης για τον συνωστισμό στο πεζοδρόμιο – «Βροχή» προστίμων

«Καμπάνες» σε 4 μπαρ της Θεσσαλονίκης για τον συνωστισμό στο πεζοδρόμιο – «Βροχή» προστίμων

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες έκαναν το διάστημα 26 έως 28 Μαρτίου συνολικά 223.367 ελέγχους και κατέγραψαν 3.467 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού για τον κορονοϊό.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.112.000€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία επιχείρηση. Οι κυριότερες παραβάσεις είναι η μη χρήση μάσκας, η μη νόμιμη μετακίνηση, η μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου και η διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε σπίτια.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 16 συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε σπίτια. Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ τρείς παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

– Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε ιδιοκτήτες 4 μπαρ για παραμονή πλήθους πελατών στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το ίδιο συνέβη και σε μαγαζί στην Ήπειρο.

– Στην Πελοπόννησο, ένας πολίτης παραβίασε την καραντίνα και τον κατ’ οίκον περιορισμό αλλά… έπεσε πάνω σε αστυνομικούς. Θα πληρώσει 5.000€. Αντίστοιχη περίπτωση καταγράφηκε και στην Κεντρική Μακεδονία.

– Στη Δυτική Ελλάδα ο ιδιοκτήτης μαγαζιού υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πληρώσει πρόστιμο 3.000€ για εξυπηρέτηση καθιστών πελατών. Επίσης, πρόστιμο θα πληρώσουν και δύο πελάτες του μαγαζιού. Από 300 ευρώ ο καθένας… Το ίδιο συνέβη και σε μαγαζί, σε νησί του Ιονίου αλλά και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη! Αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στη Δυτική Ελλάδα.

– 1.000 ευρώ θα πληρώσει ένας ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στην Ήπειρο γιατί δεν τηρούσε κατάλογο με ραντεβού πελατών.

– 3.000 ευρώ πρόστιμο, κόπηκε σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε σπίτι, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ίδιες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Στερεά Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής.

Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 14.900€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε δύο καταστήματα γιατί δεν είχαν βάλει χαρτί με τον μεγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν αθλητικό σύλλογο και 3.000€ στον υπεύθυνο του αθλητικού συλλόγου για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας και αναστολής προσέλευσης κοινού, επίσης επιβλήθηκαν εννέα πρόστιμα των 300€ (συνολικά 2.700€) σε φυσικά πρόσωπα για μη τήρηση απαγόρευσης κυκλοφορίας και παρουσία εντός του αθλητικού συλλόγου χωρίς αιτιολογημένο λόγω, στην Περιφέρεια Αττικής.

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 2.542 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει αναθεωρηθεί βάσει των μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου.