Ελλάδα Επικαιρότητα

Κατεβάζει «ρολά» η εστίαση – Μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρηματίες

Κατεβάζει «ρολά» η εστίαση - Μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρηματίες

Οι εστιάτορες αναφέρουν πως ο τζίρος τους έχει μειωθεί σημαντικά από όταν εφαρμόστηκαν οι νέοι περιορισμοί και ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα

Με κινητοποιήσεις αύριο τρίτη, 16 Νοεμβρίου, θα προχωρήσουν οι επαγγελματίες της εστίασης όπως προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα με τον κλάδο να κατεβάζει ρολά καθώς διαμαρτύρεται έντονα για τα νέα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού που αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Οι εστιάτορες αναφέρουν πως ο τζίρος τους έχει μειωθεί σημαντικά από όταν εφαρμόστηκαν οι νέοι περιορισμοί και ζητά αντισταθμιστικά μέτρα, μεταξύ αυτών την αναστολή επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Τα αιτήματα

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ αναφέρεται πως «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας» και παραθέτει τα εξής αιτήματα:

• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021.

Κλειστά τα καταστήματα εστίασης και στην Κρήτη

Στην πανελλαδική κινητοποίηση συμμετέχουν και τα καταστήματα εστίασης στην Κρήτη. Αγωνιστικό ραντεβού στη Λότζια, στις 11 το πρωί της Τρίτης δίνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης στο Ηράκλειο ενώ το Συνδικάτο εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Ηρακλείου καλεί σε τετράωρη στάση εργασίας όλους τους εργαζόμενους στην εστίαση από τις 11 π.μ. έως 15 μ.μ.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“Καλούμε σε προ-συγκέντρωση τους συναδέλφους στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στις 11 πμ και στη συνέχεια στην παράσταση διαμαρτυρίας και την κατάθεση ψηφίσματος στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλευρό των καταστηματαρχών τάσσεται με ανακοίνωσή του και το Σωματείο  Ζαχαροπλαστών Καταστηματαρχών Ν. Ηρακλείου.

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Στο πλευρό των εργαζομένων και των επιχειρήσεων 

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο του Επισιτισμού –Τουρισμού, οι οποίοι μεταξύ άλλων διεκδικούν:
•    Επαναφορά του μέτρου της αναστολής καθώς θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας με την πτώση του τζίρου των καταστημάτων
•    Υπογραφή συλλογική σύμβασης εργασίας στον επισιτισμό.
•    Ένταξη επαγγελμάτων του  κλάδου του επισιτισμού όπως τους διανομείς, μάγειρες, μπαρίστα, σερβιτόρους κτλ στα βαρέα και ανθυγιεινά.
•    Εφαρμογή του μέτρου της ανατολής αναδρομικά στους DJs του νομού Ηρακλείου για τα χρονικά διαστήματα τηs προηγούμενης περιόδου κατά την οποία απαγορευόταν η αναπαραγωγή μουσικής στα καταστήματα.
•    Να μην εφαρμοστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Παράλληλα, το ΕΚΗ καλεί την Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εφαρμοστεί η σταματάει η υπάρχουσα νομοθεσία, που αφορά στην διανομή φαγητού/καφέ όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες όπως καύσωνας, παγετός κλπ. Επίσης θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ατομικής προστασίας σε σχέση με τους διανομείς όπως εταιρικό κινητό και δίκυκλο.

Το ΕΚΗ καλεί τους συναδέλφους εργαζομένους στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού να συμμετέχουν στην αυριανή στάση εργασίας και να ενώσουν τις φωνές τους με τα μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού νομού Ηρακλείου και του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, που θα διαδηλώσουν για την αποφυγή λουκέτων και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Στήριξη και από την ΟΕΒΕΝΗ

Και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου(ΟΕΒΕΝΗ) δηλώνει τη στήριξη και  συμπαράστασή της στην αυριανή  κινητοποίηση των Συνδέσμων Επισιτισμού και Διασκέδασης, Καφεπωλών Ν. Ηρακλείου και  όλων των  επαγγελματικών κλάδων που συμμετέχουν σε αυτήν, τονίζοντας ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από το περασμένο Σάββατο δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα.

Η υγειονομική προστασία είναι αναγκαία και πρέπει να τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα. Δεν θα επιτευχθεί όμως με επιβολή μέτρων που θα οδηγήσει στον  αφανισμό τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους.

Η ΟΕΒΕΝΗ ζητά από την Κυβέρνηση τον άμεσο επαναπροσδιορισμό του σχεδιασμού των μέτρων ενάντια στην πανδημία, προστατεύοντας το επιχειρείν.

Η ανακοίνωση στήριξης του Σωματείου  Επαγγελματιών Φωτογράφων & Εικονοληπτών Κρήτης

Το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων & Εικονοληπτών Κρήτης (ΣΕΦΕΚ) δηλώνει τη στήριξη και  συμπαράστασή του στους Συνδέσμους Επισιτισμού και Διασκέδασης, Καφεπωλών Ν. Ηρακλείου, συμμετέχοντας ενεργά με παρουσία μελών του στην αυριανή κινητοποίηση όπου θα συγκεντρωθούμε στις 11:00 έξω από την Λότζια και στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί πορεία έως την περιφέρεια.

Μηνύματα για νέα μέτρα

Την ίδια στιγμή, ειδικοί προτείνουν νέα μέτρα που αφορούν και την εστίαση ενώ μέλη της κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο τόνισε πως είναι ανάγκη η άμεση επιβολή αυστηρότερων μέτρων για που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους πολίτες κατά τα Χριστούγεννα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε για τους χώρους εστίασης και τους κινηματογράφους πως θα μπορούσαν να λειτουργούν με 80% πληρότητα αντί για 100% , σημειώνοντας παράλληλα πως θα μπορούσε να επιστρέψει με κάποιο τρόπο και η τηλεργασία.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», σημειώνοντας πως στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

ΠΗΓΗ cretalive.gr