Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Κατέθεσε πρώην εργαζόμενος στους εισαγγελείς ανηλίκων

Ένας μάρτυρας, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, πέρασε σήμερα το «κατώφλι» των εισαγγελέων ανηλίκων, Κατερίνας Κοπελάκη και Δάφνης-Κυριακής Τσίχλη, προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι καταθέσεις μαρτύρων (εργαζομένων και παιδιών) που κατήγγειλαν ότι υπέστησαν κακοποιητικές συμπεριφορές ενώπιον των δύο εισαγγελέων ανηλίκων που ερευνούν την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου.

Οι εισαγγελείς ερευνούν τα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων (πλημμέλημα) ενώ στο «στόχαστρο» της έρευνας βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος και τρεις ακόμη εργαζόμενοι.

Παράλληλα, ο πατέρας Αντώνιος και η Κιβωτός του Κόσμου έχουν βρεθεί και στο «στόχαστρο» της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, καθώς θα ερευνηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και των στενών συγγενικών προσώπων του.

Ειδικότερα, θα ερευνηθεί εάν υπήρξε ή όχι χρηστή διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από χορηγίεςεπιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού, αφού η Κιβωτός εμφάνισε στέρηση εσόδων αλλά το ετήσιο πλεόνασμά της έφτανε μέχρι και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας θα ελεγχθεί εάν αποκτήθηκαν νόμιμα τα περιουσιακά στοιχείων των προσώπων αυτών με ερευνώμενο αδίκημα την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής.

«Χιονοστιβάδα» οι καταγγελίες

Την ίδια ώρα, δεν σταματούν οι σοκαριστικές καταγγελίες για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου. Μια 20χρονη – σήμερα – πρώην φιλοξενούμενη της δομής μίλησε στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο, δηλώνοντας ότι την έδιωξαν από την Κιβωτό επειδή έκανε άμβλωση.

«Μου έλεγαν πως εάν ρίξω το παιδί, μόλις γίνω 18 θα με διώξουν και αυτό έκαναν… Το πάλεψα μόνη μου» αποκάλυψε μεταξύ άλλων η πρώην τρόφιμος.

Όταν έγινε 18 ετών, δεν έλαβε κανένα χρηματικό ποσό -όπως συνήθιζαν να δίνουν σε όσους έφευγαν- και την άφησαν στο δρόμο αβοήθητη.

Μια πρώην εθελόντρια επαρχιακής δομής της Κιβωτού του Κόσμου δήλωσε πως «τα παιδιά φοβόντουσαν την πρεσβυτέρα» ενώ ο πατήρ Αντώνιος «κυκλοφορούσε με ακριβά αυτοκίνητα» και είχε μαζί του συνοδεία «που έμοιαζαν με σωματοφύλακες».