Κύπρος

Προκαλεί η Τουρκία: Εξέδωσε παράνομη NAVTEX για να μπλοκάρει κυπριακή άσκηση

Νέα δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα στα Σκόπια - Πρώτο με διαφορά το «ΝΑΙ»

Στην αιφνίδια έκδοση παράνομης και προκλητικής Navtex προχώρησε χθες η Τουρκία, με την οποία δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στον άξονα Ακάμα – Πέγειας – Πάφου – Πισσουρίου, φτάνοντας λιγότερο από επτά ναυτικά μίλια από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

 Η Navtex εκδόθηκε χθες στις 15.39 το απόγευμα και αφορούσε δήθεν ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα.

Η εν λόγω προκλητική κίνηση γίνεται μετά από τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΑΜ για ναυτική βάση στην Κύπρο.

Η καθυστερημένη χρονικά και κατεπείγουσα παράτυπη Navtex, αποπειράται να προλάβει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει την ευθύνη έρευνας και διάσωσης αλλά και έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων για την περιοχή, τονίζοντας ότι οι ναυτιλλόμενοι πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση μόνο με το κέντρο Αττάλειας.

Η περιοχή της αιφνίδιας άσκησης δυτικά της Κύπρου έχει συνολική έκταση 850 τετρ. ναυτικών μιλίων και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αντίδραση σε θαλάσσιες ασκήσεις που ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη η Κυπριακή Δημοκρατία με Navtex έχει δεσμεύσει μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου μεταξύ Λάρνακας και ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, για ασκήσεις που προβλέπεται να διεξάγονται μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου.

Τμήμα της περιοχής που δέσμευσε  η Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή όπου εξελίχθηκαν οι σοβαρές τουρκικές προκλήσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή Navtex έχει ήδη δημοσιευτεί και μέσω του διεθνούς συστήματος Navtex για την περιοχή μας, την περιοχή Navarea III. 

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και Notams με τις οποίες ενημερώνει ότι ναυτικές ασκήσεις θα γίνουν με τη χρήση κάθετων εκτοξεύσεων πυραύλων σε ύψος μέχρι και 3.000 πόδια στη μία περίπτωση και 7.000 σε άλλη περίπτωση. Κάτι που δείχνει ότι οι ασκήσεις αυτές θα γίνουν με τη συμμετοχή και πολεμικών πλοίων άλλων χωρών.

Η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποπειράται να «ακυρώσει» τις κυπριακές Notams καλώντας τους αεροναυτιλλόμενους να επικοινωνούν με τις τουρκικές Αρχές.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και αργά χθες, δεν είχε εκδοθεί καμία Navtex που να αφορά στην περιοχή όπου θα γίνει η πρώτη γεώτρηση από το γεωτρύπανο Fatih, ενώ όλα τα πλοία υποστήριξης βρίσκονται στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας αναμένοντας οδηγίες.